Image
14/01/2002

Gaiden: Walking on wires

Een advies: alleen wonen, alleen zijn, je beste koptelefoon op het hoofd of de beide heren van Gaiden live voor je hebben staan... met een flutvolume kom je er bij Walking on wires niet van af. Walking on wires is het brute, van industriële adrenaline en rechtstreekse bonkentonen doorkleurde saterskindje van Steve Stoll en Patrick Codenys.

Een grauwe fabriekshal, flarden rook, niet-aflatende strobo, nijdig rood en scherppaars lichtgehakketak en een massa in vervoering. Dat stellen we ons voor bij deze muziek. En dat sommigen, voor hun extra emotietje meer, een pil of streepje nodig hebben, is hun zaak. Wij hebben er net een goede vriend teveel paranoïde van zien keren. Puur, minimalistisch, maar vooral tot je elke beat in de toppen van je lijf voelt, is ons heidense doel.

Wie ooit nog Psychick Warriors Ov Gaia, Ra-x of Unit Moebius heeft ondergaan, verstaat ons best. Dit is oermuziek in de juiste zin van het woord. Dans- en geluidsrituelen van de nieuwe verloren stammen, cyberkids met toch het instinct in de natuur. Stoll en Codenys zijn een gedroomd duo. Stoll een terechte dancetrots uit de States (na Proper-label en zijn eigen KMFDM) en Codenys de ruwe diamant die achter het Belgische Front 242 zat, industrialtrots op haar grootst. Twee industrialstrekkingen, uit de rauwste dance bij Stoll en uit het donkere hart van het industrial-ebm en coldwaveverleden van het Front 242-tijdperk. De lijn van het minimale en die drang naar streng lood-rechtdoor hebben ze gemeen, twee dreunhoofden die sterker scheppen dan platte beats in een lege huls. Het duo knijpt de bezwering en natuurlijke vervoering uit elke track, iedere ritmelijn, elke militair puntig geplooide beat. Tuurlijk lijkt alles bij een eerste oor flauwtjes, maar je moet durven meegaan, dit zijn tracks voor je natuur, niet voor je hoofd. Eens denk je zelfs aan 'Nwo' van Ministry, de 'Mururoa' tracks van Aphex Twin of het nijdigste van Leather Strip en de lichaamsshots van Jeff Mills.

Gewoon doen, dansen, niet denken! Een simpele boodschap voor integere, compromisloze oermuziek. Niet voor bij je theekransje of om het gezellig te maken. Wel een aanrader om eens álles, goed of kwaad, uit je lijf los te slingeren. Muzikale bevrijding, een van de betere!

(LAD)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84