Image
09/04/2001

Alligator Boy

"Liever een cholesterol van 300 dan mijn viriliteit naar de kloten."
De Coney Island-freaks uit het begin van de eeuw hadden elk wel een of andere afgrijselijke afwijking, maar dat belette hen niet om er een min of meer normaal gezinsleven op na te houden. De freaks waren een hechte clan, en onderlinge huwelijken waren geen zeldzaamheid. Het allergelukkigste Coney Island-huwelijk uit die tijd was dat tussen Percilla the Monkey Girl en Benjano the Alligator Boy. Percilla had overvloedige haargroei over heel haar gezicht en lichaam, terwijl Benjano een dikke, geschubde huid had als van een reptiel.

Over die Alligator Boy willen we wel wat meer weten, dus gaan we maar weer eens aankloppen bij Dr. Jos. We treffen een extra-knorrige arts die worstelt met een enorme kater. De dag tevoren was er een feestje ter gelegenheid van de verjaardag van mevrouw Dr. Jos. De dokter schudt moeizaam het hoofd. "Het laatste dat ik mij herinner, is dat ik op het podium een maar matig gesmaakte versie van 'Zwei kleine Italiener' stond ten beste te geven," zegt hij. "En nu zit ik zwaar aan de cola. Geen beter middel tegen een kater dan liters frisse cola. Pas op, mét suiker en cafeïne hé, niet van die belachelijke light. Echte cola. Ook een glas?" We laten ons een glas uitschenken en houden onze vragen klaar.

Dr. Jos: Ik heb gloeiende koppijn, dus vandaag liefst niet te veel fratsen.

GOM: Beloofd. We willen enkel wat meer weten over die fameuze Alligator Boy.

Dr. Jos: Ha, Benjano! Goed idee. Een vleugje exacte wetenschap zal de spinnenwebben wel uit mijn hoofd verjagen. (drinkt langdurig van zijn cola) Zeg het eens, vriend.

GOM: Wat moeten we ons eigenlijk voorstellen bij een alligatorjongen? Iemand met een krokodillenlijf?

Dr. Jos: Niet echt. Het is geen misvorming, maar gewoon een huidziekte. Benjano leed aan een ziekte genaamd ichthyosis. Als je dat woord etymologisch ontleedt, dan krijg je twee delen: vis en huid. Een vissenhuidsyndroom dus.

GOM: Van waar dan die alligator?

Dr. Jos: Klinkt straffer hé. Nee kijk, iemand met ichthyosis heeft een dikke, harde, geschubde huid. Dat kan je doen denken aan een vis, of aan een reptiel, of aan een alligator, het hangt er maar van af in welke richting je fantasie je drijft.

GOM: Wat is er precies aan de hand met een ichthyosispatiënt?

Dr. Jos: Moment. (leegt zijn glas tot de laatste druppel en vult het onmiddellijk opnieuw boordevol met cola) Een colakuur, moet je ook eens proberen. (laat een ratelende boer) Zo, we kunnen er weer tegen. Wat vroeg je? Wat er precies aan de hand is? Er zijn twee mogelijkheden, maar het resultaat is hetzelfde. (laat nog een boer, deze keer met indrukwekkend decibelgehalte) Wow, die kwam van diep! Twee mogelijkheden dus. Bij de normale huidcyclus groeien de huidcellen continu aan, en de dode cellen gaan afschilferen. Bij ichthyosis zal de huid ofwel niet afschilferen, ofwel te snel groeien. Het resultaat is identiek: een dikke huid.

GOM: Wat was bij Benjano het geval?

Dr. Jos: (steekt een vinger op) De eerste mogelijkheid. Maar wacht, daar komen we nog. Ik moet eerst zeggen dat er een aantal types van ichthyosis zijn. Ten eerste zijn er een paar heel zeldzame, heel erge gevallen. Een straf voorbeeld is de Harlekijn-baby. Die huid is zodanig aangetast, dat het lijkt alsof ze binnenstebuiten is gekeerd. De lippen en de oogleden zijn dan helemaal naar buiten gekeerd, zodat zo'n kind op een harlekijn lijkt. (denkt even na) Nee, weet je waar die nog het meeste op lijkt? Op The Joker, die maniak uit Batman. Ken je die?

GOM: Jazeker. In de film werd die gespeeld door Jack Nicholson.

Dr. Jos: (knikt) Juist. Een tweede type, ichthyosis vulgaris, komt zeer frequent voor. (neemt drie gulzige slokken cola) Dan bedoel ik bij 1 op 250 kinderen. Dat is vooral een lastige huidziekte, met wat ongezond en dik vel, meestal gepaard gaand met allerhande allergieën. Niet zo erg, en het verbetert met het ouder worden.

GOM: En ten derde?

Dr. Jos: Ten derde krijgen we de X-linked ichthyosis, een ernstige vorm van de ziekte, en precies het syndroom waar onze Alligator Boy last van had. Dat is niet om te lachen. X-linked wil zeggen dat het het gevolg is van een gendefect op het X-chromosoom. Trouwens, de drie types van ichthyosis die ik heb opgenoemd, zijn aangeboren. Schrijf dat eens op, daar komen we straks op terug. (wacht tot ik klaar ben met schrijven) Ja? Goed. Een ziekte die op het X-chromosoom ligt, zal vooral bij jongens voorkomen, zoals bijvoorbeeld hemofilie en daltonisme. (bloedstollingsproblemen en kleurenblindheid ­ RVC) X-linked ichthyosis komt voor bij 1 op 2000 tot 1 op 6000 geboorten, da's even veel als mucoviscidose (een erfelijke ziekte van de luchtwegen ­ RVC). Nu moet je weten dat zo'n kind er bij de geboorte perfect gezond uitziet. De meeste dokters weten dan ook niet wat er aan de hand is. (hamert op tafel) Nu, ik weet het wel. Hou je vast. (drinkt zijn glas leeg) Nog een cola?

GOM: Nee, dank u.

Dr. Jos: Ik anders wel. (schenkt in) Voilà, die fles is leeg. Mooi, we gaan wat aan dermatologie doen. Van mij kan je nog wat leren, vriend. Het zit zo: iemand met ichthyosis verkeert in de onmogelijkheid om cholesterolsulfaat om te zetten in cholesterol. En cholesterol is een van de belangrijkste bouwstenen van de huid. Dat cholesterolsulfaat gaat zich opstapelen in de huid en ook in het hoornvlies van het oog. Cholesterolsulfaat houdt de verschillende lagen van de huid beter samen, en daarom zal de hoornlaag bijna niet meer afschilferen. Het resultaat? Dikke, lelijke schubben over heel het lichaam. Een alligatorhuid. (neemt nog een slok)

GOM: Euh, mag ik u nu al herinneren aan die aangeboren kwestie?

Dr. Jos: Ja. Of liever, nee. Eerst nog iets anders. Mannen met X-linked ichthyosis hebben ook last met hun fertiliteit. Die mannen hebben een grotere kans op teelbalkanker en andere testisproblemen. En waarom? Omdat cholesterol ook een voorloper van testosteron is. (lacht) Dat wist je niet hé? Iedereen maar leuteren over cholesterol, maar zonder zouden je ballen verschrompelen tot armtierige rozijntjes! Voor vrouwen is het trouwens niet anders, want cholesterol is al evenzeer een voorloper van oestrogeen, een vrouwelijk geslachtshormoon. Nu moet je weten dat oestrogeen bij de zwangerschap placentair wordt aangemaakt. De moeder van een ichthyosisbaby zal door oestrogeentekort bijgevolg helse pijnen moeten doorstaan bij de bevalling.

GOM: Hola!

Dr. Jos: Zeg dat wel. En dat brengt ons bij het vierde type, de verworven ichthyosis. Die is dus niet aangeboren, maar kan optreden bij het gebruik van cholesterolverlagende middelen. Daarom zeg ik: blijf van die vuile cholesterolverlagende pillen! De mensen beseffen niet dat ze daarmee een goed gereguleerde chemische huishouding verstoren, en dat cholesterol een essentiële bouwsteen is van diverse onmisbare lichamelijke systemen! Als ik mocht kiezen tussen een cholesterol van 100 of één van 300, ik zou het wel weten! Liever een hart dat wat in het vet ligt dan mijn viriliteit naar de kloten! (lacht) Allez vooruit, we gaan nog wat cola drinken. Verdomme toch, zo gezopen gisteren... (drinkt zijn glas andermaal leeg)

GOM: Valt er iets tegen ichthyosis te doen?

Dr. Jos: Verworven ichthyosis geneest als je met die pillen stopt. Aangeboren ichthyosis kan je behandelen, maar niet genezen. En nu wil je weten waaruit de behandeling bestaat? Regelmatig inwrijven met een cholesterolzalfje.

GOM: U meent het.

Dr. Jos: (knikt heftig) Uiteraard!

GOM: Bedankt dokter, we zijn weer een stuk wijzer.

Dr. Jos: Niets te danken. Ha, wacht eens Van Caesbroeck, ik heb een nieuw gadget dat ik je eens wil tonen. (neemt de lege plastic colafles en loopt ermee naar de keuken) Kom mee. (haalt een tuig uit de kast een plaatst er de fles in) Kijk, dit is de bottle crusher. Pure pret. Let goed op. (duwt een hefboom naar beneden, een hels gekraak weerklinkt en hij haalt de in elkaar gedrukte fles er weer uit) Voilà, kijk eens hier! Er schiet bijna niets van over. Zo kunnen er veel meer colaflessen in de PMD-zak. (lacht) Wat ze allemaal uitvinden. Dat was een van de cadeautjes die mijn vrouw gisteren op haar fuif heeft gekregen. (kijkt me aan) Scheer je nu weg, kerel, want van al die cola moet ik inmiddels dringend pissen!

(RVC)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84