Image
28/10/2002

JMX: Parbleu : Muziek van het goede leven

Bij LEA, Life Enhancing Audio, zijn ze stilletjesaan de registers aan het verbreden op een subtiele, aangename manier. Begonnen met hoofdzakelijk zwaar laidback, ambiente sferen en sterke relases van Plastyc Buddha bijvoorbeeld, komen er release per release stijlen ingeslopen, evoluerend maar toch mooi bij het beeld van het label passend. JMX schakelt perfect aan met een gezellige crossover tussen kalmte, huiskamerblues en gezapige reggae.

En JMX is vooral Jean-Marie Aerts. Een Belgische legende als het op muziek aankomt. Arno of T.C.Matic stonden of vielen met zijn freaky composities en in zijn kwarteeuw volop muziekleven heeft de producer, componist, muzikant elke muziekstijl denkbaar zijn huid ingezogen. Een eclecticus in de beste zin van het woord, hier en ver buiten onze kleinzielige landsgrensjes gekend en gerespecteerd.

Bij dit tweede JMX-album - JMX is de bijnaam die Jean-Marie kreeg toen hij voor Urban Dance Squad werkte, vandaar - is het duidelijk: hoofdbrok gezapige blues in de clinch met al het Caraïbische van reggae of dub. Nu ja, in de clinch, beide stijlen vinden eigenlijk juist een heel gezellige samenhang. Een sfeer die tussen de warm lome momenten van Massive Attack slingert, alle gloeiende huiselijkheid van jamsessies onder beste vrienden meedraagt en er nog eens de warmte van de reggaebeat of de mooie stem in 'The watcher' bij. Lekker pling-ploingende gitaren, vertellend zingen en op het gemak langswandelen met een downtempo toast-stukje in '1.2.a.b' dat bijna naar een Eminem-beat à la 'Without me' gaat, leuke track. Veel percussie ook, onder de vleugels van een huppelende, vrolijke gitaar in 'Light years', de gitaar die volop de stem is van de hele plaat. Alles baadt in zo'n aangename warmte, ongedwongen echte kalmte en serene positieve ingetogenheid.

Geen track die ergert, stemmen die rustig bedienen. Parbleu heeft deeltjes van Material mee, een duidelijke multi-muzikalist toets zoals Laswell of Massive Attack, Horace Andy, MC 900 ft Jesus, de betere dub-plak zoals Roots Manuva en is toch erg eigen. Jean-Marie ontgoochelt langs geen kanten.

(LAD)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Meer buitenlandse studenten blijven in België om te werken

Buitenlandse studenten blijven na het afronden van hun studies vaker in België. Dat zegt Nicole de Moor, [...]

14/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen [...]

13/05/2024

Jongeren in Menen kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen

De stad Menen wil plaatsen waar jongeren zich onveilig voelen in kaart brengen. Hoe? Door QR-codes [...]

12/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84