Image
13/05/2002

Moby: 18

Van Moby weten we ondertussen al dat je er zo goed als alles van kan verwachten. De lichtjes geniale kaalkop draait elk muziekgenre naar zijn eigen hand en pakt telkens uit met een immense hitkracht. 'Go', 'Hymn', de volledige albums Play en Everything is wrong, kortom een van de architecten van techno, ambient, alternatieve rock en een ongelofelijke neus voor sample plak- en knipwerk. Geen wonder dat we blij zijn met achttien nieuwe tracks van de frele New-Yorker.

Het zit er dan ook vrijwel onmiddellijk rechtstreeks op. Al vanaf 'In this world' raakt deze plaat lekker diep in je borstkas, met Jennifer Price als te onthouden stem. Moby selecteerde deze 18 songs uit de 500 die hij gemaakt had voor zijn nieuwe album en hij wilde dat de luisteraar minstens één keer naar de plaat in zijn geheel zou luisteren. Wij zitten ondertussen aan ver boven onze twintigste luisterbeurt en 18 blijft telkens kleine mooie momenten leveren. Moby is een muzikant die de eenzame hoogte van hoogstpersoonlijke uitdrukking heeft kunnen vatten. Elke song gonst en ademt dat unieke Moby-gevoel. Dat melancholisch in-de-verte-idee, de wolken in, die ijlte van piano of fluisterende gitaar en de harmonische vervlechting van elk muziekgenre dat Moby in zijn hart draagt: ambient, jazz, gospel, soul, techno... Opvallend is dat er heel wat mooie damesstemmen aanwezig zijn op dit album. Sinead O'Connor, Angie Stone, Dianne McCauley, Shauna en Lorraine Phillips, Barbara Lynn en Sylvia Robinson doen elk mijmerend, neuriënd, volop klinkend, zachtjes hun vocale wonderen. Niet allemaal namen die het belletje doen rinkelen, maar stuk voor stuk klassedames, perfect ingepast in Moby's muziekwereld. Een kalme piano en een donzige beat eronder, de fijne stem van Sylvia Robinson, zomers klinkend, helblauwe lucht en alles naar wens.

Een heel optimistisch klinkende cd van een Moby die duidelijk de versmelting van al zijn vroegere stijloefeningen rotsvast onder controle heeft. Dat hij zijn andere 3000 songs die hij nog in de kast heeft liggen ook maar loslaat. Dit is écht luisterplezier.

(LAD)


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84