Image
07/01/2002

Music for dreams, compiled by Kenneth Bager

Het bioritme lekker gestoord, vuurwerkroet nog aan de vingers, de buik rollebollevol, de ogen op slaperig halfstok, familiekussen ontvangen en de euro in ons zakken. De feesten zijn voorbij en het verse jaar begonnen. Wie het nog even rustig aan wil doen om van alle drukdoenerij of werkelijke leutedagen te bekomen, grijpt met beide handen naar Music for dreams. Niets beter om kalmpjes januari in te glijden.

Een compilatie plus geboorte van een label dat ons aan de hoogdagen van kwaliteitsverzamelaars doet denken. De Engelse Volume-reeks of de eerste In order to dance-cd's en de sterke Trance Europe Express-serie. Toen je nog kon leren van compilaties, nieuwigheden ontdekken zonder viervijfde brol te moeten trotseren. Samensteller en de Deense 'John Peel' Kenneth Bager heeft met deze dubbelaar een onwrikbaar pareltje gevormd.

De kracht van een compilatie situeert zich ergens tussen herkenning, vernieuwing, breedheid en durf. Herkenning en breedheid is er met namen als Radiohead, Mos Def, Moby, St.Germain en Röyksopp. Een horizontale uitstrek buiten genre of stijl met meteen die paar vette kleppers die je product aantrekkelijk maken. Het zijn bovendien stuk voor stuk heerlijke songs, van de typisch mistige stemmen con triestige piano van Moby tot het onweerstaanbare 'Rose rouge' van neo-jazzprofeet St.Germain. Voor durf en vernieuwing moet je dan op stap in de 22 andere muziekstukken. Je kan lekker in de zetel te hangen gaan en beide schijven ondergaan in één lange soul-mind-emotion-trip, zo knip je her en der wel een lieveling vast waar je meer van wil kennen en horen. Nieuwe muziekmakers die nieuwe plekjes in je wakker maken, niets dat beter voelt.

Voor ons een blij herontdekken van het verschijnsel 'Various artists' en een warme welkom aan dit Deense ambitieuze label. Tot in de puntjes af met een stijlvol booklet waar elk zijn motivatie en inspiratie laat weten en waarvan we uiteindelijk zelfs de rozige cover kunnen waarderen. "Dreams are a retreat that you shouldn't underestimate" Lars von Trier kan het weten.

(LAD)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84