Image
14/09/2007

Do the wok!

Je hoeft geen Chinees te zijn om een lekker roerbakgerecht uit de pan te toveren. Zet het vuur op volle kracht, haal de verse ingrediënten uit de kast, en wokken maar
!

 

SCAMPI'S MET GROENTJES EN PASTA (2 personen)

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

20 scampi's, zout en peper, paprikapoeder, 250 gram spirelli's, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 tomaat, 1 ui, ½ courgette, 150 gram maïs, pesto, room, kruidenkaas, 1 teentje look.

Bereidingswijze:

•  Ontdoe de scampi's van hun jasje en leg ze in de hete olie.

•  Versnipper het teentje look bij de scampi's.

•  Kruid ze met peper, zout en paprikapoeder.

•  Snij alle groentjes in stukjes van dezelfde grootte.

•  Kook ondertussen in een andere pot de spirelli's.

•  Voeg de groentjes een voor een toe (de hardste eerst).

•  Breng op smaak met 2 koffielepels pesto, een scheutje room en 2 soeplepels kruidenkaas.

•  Roer het geheel goed om en serveer met de pasta.

GROENTEWOK (2 personen)

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

1 wortel, 1 preistengel, 6 maïskolfjes, 4 uitjes, 50 gram sojascheuten, 20 kleine groene asperges, 1 courgette, ½ broccoli, 1/8 bloemkool, olie, peper, zout, 1 knoflookteentje, 6 eetlepels water, 4 eetlepels sojasaus, verse tuinkruiden.

Bereiding:

•  Snij de groentjes in blokjes van dezelfde grootte en bak ze samen met de knoflook in de hete olie.

•  Zorg dat de groenten die de meeste tijd nodig hebben om gaar te worden eerst de wok ingaan.

•  Breng op smaak met peper en zout.

•  Blus op het einde met het water en de sojasaus.

•  Verfijn met de gehakte kruiden.

RUNDVLEES MET TOMAAT EN PAPRIKA IN ZWARTE BONENSAUS (2 personen)

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

2/3 tomaat, 1 eetlepel gezouten zwarte bonen, 1 eetlepel water, 2 eetlepels donkere sojasaus, 1/3 maïzena, 1/3 droge sherry, ½ koffielepel suiker, 150 gram lendebiefstuk (in dunne reepjes gesneden), ½ groene paprika, ½ eetlepel olie, 1 dl vleesbouillon, een mespunt versgemalen zwarte peper.

Bereiding:

•  Ontdoe de tomaat van de zaadjes en snij hem in blokjes.

•  Kneus de zwarte bonen lichtjes, voeg het water toe en zet het apart.

•  Meng de sojasaus met maïzena, sherry, suiker en vlees in een kom en zet het ook apart.

•  Snij de paprika in kleine stukjes.

•  Bak de paprikastukjes in de hete olie van de wok en haal ze er na 1 minuut uit.

•  Verhit het vlees en het sojasausmengsel in de wok gedurende 2 minuten.

•  Voeg de geweekte zwarte bonen en de bouillon toe.

•  Meng even later de paprikastukjes, de blokjes tomaat en zwarte peper erbij.

•  Verwarm nog 1 minuut en serveer met gekookte rijst.

Wist je dat…

.... wokken een eeuwenoude Chinese kookmethode is waarbij ingrediënten en kruiden voortdurend in een ronde stalen pan worden omgeroerd?

… de hitte in een wokpan gelijkmatiger verdeeld wordt dan bij gelijk welke andere pan? De holle bodem en de hoge gebogen rand zijn daar speciaal voor ontworpen.

… de wokpan een heel veelzijdige pan is? Je kan ze gebruiken om voedsel te frituren, koken, stomen, smoren en roerbakken.

… wokken gezond is? Er is maar een klein beetje olie of vet nodig, dus hebben de gerechten een laag vetgehalte en bevatten ze weinig cholesterol en calorieën.

… je beter geen olijfolie, boter of margarine gebruikt bij het wokken? Zij zullen door de intense hitte van de wok verbranden en hebben soms een eigen smaak. Neem liever arachideolie (pindaolie) of zonnebloemolie. Die kunnen goed heet gemaakt worden en hebben een neutrale smaak.

… je eten maar moeilijk kan aanbranden in een wok? Zorg er wel voor dat de wok fel opgewarmd is voor je er een scheut olie in giet. Pas als die olie dreigt te verdampen, voeg je de eerste ingrediënten toe.

… een wok heel makkelijk schoon te maken is? Als je de wok even onder stromend water houdt, valt het vuil er zo af. Afwasmiddel is dus niet nodig.

… je altijd eerst het stevigste ingrediënt moet toevoegen? Wortels krijgen bijvoorbeeld voorrang op tomaten. Zo zijn alle ingrediënten op hetzelfde tijdstip gaar.

… een wok meestal niet gebruiksklaar is als je hem koopt? De fabrikant brengt er machineolie op aan ter bescherming. Schuur de wok met een beetje water en een zacht schuurmiddel. Als hij handdoekdroog is, zet je hem op een laag vuurtje. Voeg twee eetlepels olie toe en verdeel die met keukenpapier over de binnenkant van de wok. Na een klein kwartiertje kan je de olie met proper keukenpapier afwrijven. Herhaal dit proces tot het keukenpapier niet meer zwart wordt.   

(SVR)


  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Minder dan 30 procent behaalt bachelordiploma binnen de drie jaar

Het aantal studenten dat binnen de drie jaar zijn of haar bachelordiploma behaalt is gedaald. Slechts [...]

02/07/2024

Too Good To Go: nu ook op citytrip!

Wist je dat je Too Good To Go, de app die voedselverspilling voorkomt, ook in het buitenland kunt gebruiken? [...]

01/07/2024

Studenten KU Leuven slechts één semester op uitwisseling

Slecht nieuws voor wie aan de KU Leuven studeert. Studenten kunnen daar met een beurs nog maar één semester [...]

28/06/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84