Image
24/06/2002

Sven Van Hees: Calypso : 35° op Sint-Anneke strand

Heren, koester alvast geen al te wilde illusies, de dame op de hoes is geen dame. 't Is gewoon Sven Van Hees zelve, na zijn belevenissen in Castro, een wel heel louterende homo-wijk in Barcelona, ontdaan van enige gay-haat whatsoever. De Antwerpenaar voelde zich er na een tijdje behoorlijk thuis, vandaar de schertsende foto. Calypso zit vol met deze kleine weetjes en pretjes, een waardige opvolger van Gemini?

Calypso klinkt mooi meegenomen zuiders, maar was vooral het lievelingsnummer van Svens moeder, die tijdens het ontstaan van de plaat stierf. Een verhaal bij de muziek. Calypso heeft vlaktes vol zon, grote pakken funk, frisheid van een zandstrand en de vibraties van de stad, de betonnen maar vaak toch ook heel bruisende jungle.

Van Hees moet je op het juiste moment beluisteren. Niet tijdens een file van Lokeren tot aan de Gentse afrit met honderden anderen ongelukkigen. Als eerste luistersessie vonden we Calypso eigenlijk maar slappe kak. Geluidjes voor ergens ver weg, toch naar je oor, maar zonder enige erg in feite. Echt goed gezind waren we ook niet toen, en een beetje glimlach duwt het mooiere van deze plaat toch wel naar voren. Als je via wat lezen over Van Hees hier en daar de achtergrond kan ruiken van sommige songs, helpt dat verder. Dat de stem in 'Suspension on disbelief' van een Playboy-stoeipoes is die achter Svens rug op de televisie speelde bijvoorbeeld, of dat het hele album zijn leven en beleven weerspiegelt. De wel koddige titels als 'Born to be Mild' en 'Sun of a beach' zijn leuk. Muzikaal zit alles warm rond de heupen of gezellig met wat cocktails en vrienden samen, een dansje kan er vanaf, maar een kleintje dan. Funk, een collectie zuidelijke deunen geronseld in stoffige Amerikaanse winkeltjes en vervolgens versampled, zweverig gefluit, dribbelende conga's. Nooit hoogvliegers, maar wel een leuke plaat.

Calypso is niet de trendsetter die de vorige Gemini was. Calypso is wel aangenaam luisterbaar en soms opvallend makkelijk vluchtig en zonder echt karakter. 'Lounge', om het dan toch aan een naampje te helpen, durft daar al eens last van hebben. Goed en leuk als je alle achtergronden kent, maar te makkelijk te vergeten bij puur luisteren.

(LAD)


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84