Image
11/02/2002

Silex Files 1: Ontbrekende schakels : Prehistorische 'humor'

Tja, wat moeten we nu denken van de met veel poeha aangekondigde humorcollectie Derde Graad van Le Lombard? De twee topreeksen van de collectie - 'Volle Melk' van Johan De Moor en 'Govert Suurbier' van Yann - hadden hun sporen al verdiend in minstens vijf eerdere albums, maar de nieuwigheden die onder de Derde Graad-vlag werden gelanceerd slagen er maar niet in ons aan het lachen te brengen. Voorlopig dieptepunt: 'Silex Files' van de nochtans niet ongetalenteerde Luikenaar Philippe Foerster.

Die studeerde aan de stripafdeling van Sint-Lucas in Brussel en wist ons in de jaren '80 te vermaken met heerlijk duistere kortverhalen vol zwarte humor in het Franse blad Fluide Glacial. Dat van die humor geen spat meer overblijft, mag blijken uit Ontbrekende schakels, het eerste deel uit een reeks die de Amerikaanse gangsterfilm wil parodiëren door die in een 'Flintstones'-achtig stenen tijdperk te plaatsen. Het resultaat is een karikaturaal getekende hoop flauwekul die zo gedateerd is dat je begint te wriemelen van plaatsvervangende schaamte. Een voorbeeldje van de 'humor' die je in deze strip mag verwachten? Rex Raw: "Mag ik u een drupje van deze wijn inschenken... Saint-Lascaux van een steengoed jaar: driehonderdduizend v. Chr. Zelf heb ik me altijd afgevraagd wat die afkorting betekent. U niet!?" Hier past alleen een diepe zucht en verticaal klassement.

 (HDP)


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84