Image
24/09/2002

GROOVE GROCERY: een jongensdroom

Het dak naar beneden, bliksem in de boxen en dansen, veel dansen!

Een alleswinkeltje van muziek, met dansen op het voorplan, Groove Grocery maakt er een erezaak van hun optredens stomend, swingend en voor dansende pleinen te vullen. Tien keer instrumenten uit hartje Herzele, wij hadden er ook nog nooit van gehoord. Met Groovilicious, hun debuutalbum, bewijzen ze hun volwassenheid en doen ze een oproep aan jullie danspassen.


GUIDO: Hoe begon Groove Grocery?
Gert (De Meerleer - keyboards): De groep is in '99 ontstaan uit lokale jazzgezelschappen uit Herzele. Met een aantal mensen gingen we eigen werk schrijven. Het is losgekomen met de finale van de Marktrockrally. We hadden toen meteen Gentse Feesten, Fonnefeesten... Daarna was er onze eerste mini-cd en vorig jaar op de Gentse Feesten heeft Five-o records ons een contract aangeboden. Het leuke is dat ze maar één groep nemen, we worden goed verzorgd. Zij doen de distributie in de winkels en de opnames verliepen tegen betaalbare prijzen. Onze producer werkte al met Praga Khan en Zornik, hij kent zijn job.

GUIDO: Jullie hadden wel inspraak?
Ulrich (Van Impe - drummer): We moesten niets uit handen geven, een perfecte samenwerking. Soms kwam ik met een idee dat diezelfde namiddag net uitgeprobeerd was. We voelden alles gelijk aan. Alles is opgenomen met eigen instrumenten om het livegeluid zo goed mogelijk te vatten, dat was ook het idee aan de start.

GUIDO: Sommige nummers klinken ouder.
Gert:
Zelfs ons eerste nummer staat erop. Het publiek vroeg naar bepaalde nummers. Uiteindelijk zijn het de negen nummers die we de beste vonden uit anderhalf jaar. Toen de cd af was, hadden we al nieuwe nummers klaar. We hebben vijf nummers die moeten wachten tot de volgende cd. Als je vanuit repetities werkt en die nummers meeneemt zonder nieuwe te schrijven in de studio, krijg je dat wel. Ulrich: Het blijft een hobby. Vanuit repetities kan je werken zonder druk. Met duur te betalen studiotijd is dat stressen. Deathmetal en Grindcore

GUIDO: Wat is de idee achter Groove Grocery? Ulrich: De naam zegt het zelf al.
Gert:
Alleen al als je onze muzikanten bekijkt. Onze solosaxofonist houdt van deathmetal en grindcore. Er zitten pure jazzers, Coltranefreaks en rockers bij ons in de groep. We willen geen etiketten kleven op iemand of onszelf. Natuurlijk hoor je opmerkingen over de stijl van sommige nummers. De jongeren vinden het ene toffer, die van onze generatie iets anders. We zijn cross-over op de beste manier.
Ulrich: De dans moet erin zitten. Automatisch zoeken we de goeie danstempo's. De repetities lukken ook goed, altijd op zaterdagvoormiddag, iedereen is er. Een netjes opgevolgde gewoonte.
Gert: Het moet happy zijn. Er zit ook inhoud in de teksten, die zijn best pittig. Maar je kan dat op vrolijke muziek brengen. Ulrich: We proberen altijd vanuit een groove te vertrekken. Ik als drummer of de gitarist, soms brengen de blazers een deuntje aan. We zijn met tien man, en meer dan de helft is zo goed als beroepsmuzikant. Je kan met iedereen op muziek verder werken.

GUIDO: Tien man, een behoorlijke organisatie?
Gert: Zeker als je tijdens de Gentse Feesten maar twee parkeertickets krijgt. We hangen goed samen, we vertrekken meestal samen van het repetitiekot. Met een auto of vier, vijf en de instrumenten. Dat is ook het toffe, er zijn nooit serieuze strubbelingen, ondanks de tien karakters en twee generaties. Vijf dertigers en vijf twintigers.

GUIDO: Wat zijn jullie beste concertervaringen?
Gert:
Dit jaar de Groentemarkt tijdens de Gentse Feesten, vooral als ze je onmiddellijk terugvragen voor het volgende jaar. En omdat ze na een hele set van eigen werk blijven roepen om terug te komen. Dat doet goed! Het is een jongensdroom die uitkomt. Behalve Fruitrock is alles meegevallen. Daar kwam het dak van het podium naar beneden en sloeg er bliksem in de boxen. Wij waren meteen opener, hoofdact en afsluiter door die zondvloed. Het water stroomde daar over die pleinen, best wel zielig voor de organisatie.

GUIDO: Groovy!

Laurent Derycke


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

The Little Mermaid in de cinema vanaf 24 mei

De première van The Little Mermaid staat bijna om de hoek. Eén van de bekendste Disney verhalen, geregisseerd [...]

10/03/2023

Antwerpse studenten gaan zorgzaam van deur tot deur

Het project Zorgzame Straten en de studenten van het graduaat Maatschappelijk Werk van Thomas More werken [...]

10/03/2023

Eerste studentenleven-expo georganiseerd in Antwerpen

Laatstejaarsstudenten van het secundair hebben binnenkort een zware opdracht: op zoek naar een nieuwe [...]

09/03/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84