Image
20/09/2018

Kom uit je kot! 26 goede redenen, van a tot z

Juist ja, je nieuwe breedbeeld-tv staat garant voor een echte cinema-ervaring. En een avondje knus achter gesloten deuren met je lief kan heerlijk zijn. Maar hey, buiten bruist de stad, en daar gebeurt het allemaal. Kom dus uit je kot en voel de hartslag van je studentenstad. Een alfabet vol redenen om geregeld de deur van je kot achter je dicht te slaan.

A) auditorium

Wel ja, was studeren eigenlijk niet dé hoofdbedoeling toen je je inschreef aan de unief of hogeschool? Af en toe eens naar het auditorium gaan kan geen kwaad. Wie weet of die prof toevallig iets interessants te verkondigen heeft, en je medestudenten moet je toch ook ooit eens in levende lijve ontmoeten?

B) babes

Denk je dat de babes in topjes en minirokjes voorbij je schurftig bed zullen paraderen? Vergeet het maar. Als je ze wil zien, moet je de straat op. Wacht op een straaltje zonlicht, installeer je op het trottoir, en geniet van het voorbijkomend schoon.

C) café

Laten we eerlijk zijn: een pint smaakt nergens beter dan aan de toog van je eigen stamcafé, perfect getapt door een vakman of -vrouw. Nergens ter wereld vind je zoveel en zulke goede cafés als bij ons, dus profiteer ervan.

D) dansen

Of je nu stijlvol wil leren dansen, of gewoon wil gaan uitfreaken op een fuif of in een discotheek, je zal er in elk geval je kot voor uit moeten, want niets is zieliger dan op je eentje voor je gameconsole staan op en neer te springen. Grow up and get out!

E) energie

Je bent onder de indruk van het klimaatdebat en wil zelf je steentje bijdragen om de CO2-uitstoot te verminderen? Zet je verwarming af, draai het licht uit, duffel je in je warme jas en trek de straat op.

F) fuif

Het voordeel van een uit de kluiten gewassen studentenstad is dat je er elke weekdag kunt kiezen uit een fuifje of tien. Ze horen bij het studentenleven als friet bij mayonaise, dus spring recht en zoek die donkere fuifholen op.

G) groen

Een stad zonder park, dat bestaat niet. Als de vier muren van je kot op je afkomen, ga dan eens uitwaaien in het stadspark. Nee, laat je studieboeken maar thuis: de bankjes en grasperken dienen niet om te studeren, maar om je te ontspannen. Neem vrienden mee en maak er een picknick van.

H) happening

Je studentenstad heeft ambtenaren in dienst wiens taak het is de stad tot leven te wekken door het organiseren van happenings . Wijkfeesten, sportwedstrijden, openluchtfilms, gratis optredens, cultuurweken enzovoort: ga erheen and enjoy.

I) inschrijven

Schrijf je eens in voor een avondcursus. Waarom geen gitaar leren spelen? Of Spaans leren spreken, voor op reis? Of dansles, of een of andere groepssport? Sociaal, leerrijk, fun, en je bent er eens mee buiten.

J) job

Zeg niet dat je een van die losers bent die hun avonden doorbrengen met kopen en verkopen op eBay. Noem je dat een studentenjob? Nee, een echte studentenjob doe je op een kantoor, of in een fabriek, of in een horecazaak. Een prima voorbereiding op later, en je verdient er nog wat mee ook.

K) kater

Worstel je met een enorme kater? Overwin jezelf, trek je kotdeur open en steek je kop in de wind. Een wandeling van vele uren door de straten van de stad kan dan enorm veel deugd doen. Wel even je neus dichtknijpen als je de openstaande deur van een café passeert.

L) lief

Denk je nu echt dat je een lief zult vinden op Tinder? Vergeet het maar. Wie waarlijk op zoek is naar een partner voor het leven of een lekker ding voor één nacht, moet z'n kot uitkomen en het studentikoze nachtleven induiken.

M) maandag

De 'kalmste' avond van de week is dikwijls juist de interessantste om een stapje in de wereld te zetten. Wist je dat sommige bioscopen en cultuurhuizen dan een extra korting geven? Dat er dan wat meer plaats is aan de toog? En dat je dan tenminste nog met een volle portemonnee aan de nacht kunt beginnen?

N) notities

Akkoord, je kan tegenwoordig syllabussen en examenvragen downloaden van het internet à volonté, maar echt overzichtelijke lesnotities zal je toch nog steeds zelf moeten maken. Tenzij je iemand kent met een zeer mooi handschrift, en die leer je ook niet kennen door tussen vier muren te blijven zitten.

O) open

Tenzij je graag in je blote flikker rondloopt, waarom zou je de deur van je kot eigenlijk op slot doen? Of nog beter: zet ze gewoon verwelkomend wagenwijd open. Veel socialer, en zo kan je meteen met de kotgenoten plannen smeden voor smeuïge avondjes uit.

P) popconcert

Muziek is bedoeld om live gespeeld én beleefd te worden, daar kan geen iPod of surround stereosysteem tegenop. Het is eigenlijk ongelooflijk hoeveel wereldsterren elk jaar de Belgische zalen en festivalweiden aandoen, maak daar dus dankbaar gebruik van.

Q) quiz

Eens geen zin in een avondje café, fuif of cantus? Trommel je kotgenoten dan op om mee te doen aan een quiz of - waarom niet? - er zelf een te organiseren. Plezante hersengymnastiek, met een pintje erbij, dat moet kunnen.

R) restaurant

Hoezo, de restaurants in de stad zijn er alleen voor buikige veertigers met te veel geld? Niets daarvan: de trendiness van een resto kan je afmeten aan de hoeveelheid hip studentenpubliek dat de tafeltjes bevolkt. Je stad barst van de leuke eethuisjes, ga er eens een paar uitproberen!

S) sport

Zeg nu niet dat je een fitnesstoestel op je kot staan hebt. Kan het nog asocialer? Sporten doe je in de sportclub, of in het park, of gewoon op het trottoir. Kortom, gezonde beweging begint met het achter je dichtslaan van je kotdeur.

T) terras

Niets kan bij goed weer tippen aan het meepikken van een terrasje in het hart van de zonnige stad. Mensen kijken, eens een nieuw biertje uitproberen, en je vrienden zien halt houden zodat je tafeltje steeds voller gaat staan met glazen. Heerlijk!

U) uitgaan

Er zijn studenten (je herkent ze aan hun confituurbokaalbril en te korte flanellen broek) die trots melden dat het uitgaansleven hen niet interesseert. Dat is dan hun probleem, want een student die niet af en toe eens stevig uit de bol gaat, is geen student. Punt, andere lijn.

V) velo

Je staat er niet bij stil, maar het gebruik van de fiets (de 'f' was al bezet, vandaar die gewestelijke ' velo ') als praktisch vervoermiddel is lang niet zo wijd verspreid dan je denkt. In Europa is het eigenlijk alleen echt ingeburgerd in Vlaanderen en Nederland. De enige andere echte fietsnatie is... China. Kortom, spring eens op je velo : gezond, zero CO2-emissie en zeer handig in de stad.

W) winkelen

Je moeder moet er de auto voor nemen, een dure parkeerplaats zoeken en daarna nog een heel eind terugrijden. Jij kan gewoon je kot buitenstappen en zo de winkelstraten van de stad in wandelen. Als dat geen luxe is? Shoppen - al is het zonder geld - kan voor een student in principe elke dag.

X) xenofobie

Weet je hoe het zit met de meeste racisten (alias xenofoben)? Die zitten 's avonds met de deur op slot bang voor hun tv te bibberen en te klagen dat de vreemdelingen de stad om zeep helpen. Bullshit! Breek uit je kot en je zal zien dat een stad met alle kleuren van de regenboog ook heel leuk kan zijn.

Y) yoga

Sta je stijf van de blokstress? Te afgepeigerd om te gaan sporten? Probeer dan eens een yogaklas, een soort spirituele sport in slow motion, gebaseerd op aloude wijsheden uit India. Elke stad heeft wel z'n yogaschool, dus twijfel niet en breng je yin en yang in evenwicht.

Z) zon

De zon is de motor van alle leven, maar wie nooit z'n kot uitkomt, kan daarnaar fluiten. Steek dus je kop geregeld eens uit de voorgevel en geniet van de zonnestralen op je haar. Eerder een nachtbeest? Blijf dan doorfeesten tot de zon opkomt: óók leuk!


Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

The Little Mermaid in de cinema vanaf 24 mei

De première van The Little Mermaid staat bijna om de hoek. Eén van de bekendste Disney verhalen, geregisseerd [...]

10/03/2023

Antwerpse studenten gaan zorgzaam van deur tot deur

Het project Zorgzame Straten en de studenten van het graduaat Maatschappelijk Werk van Thomas More werken [...]

10/03/2023

Eerste studentenleven-expo georganiseerd in Antwerpen

Laatstejaarsstudenten van het secundair hebben binnenkort een zware opdracht: op zoek naar een nieuwe [...]

09/03/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84