Image
22/07/2002

The Sum of All Fears : Jack Ryan als groentje

Dit is al de vierde film met Jack Ryan, de uit één blok righteousness gehouwen CIA-held van spionage-auteur Tom Clancy. Toch zal je Ryan in The Sum of All Fears niet herkennen, want waar de rol in Patriot Games en Clear and Present Danger werd vertolkt door Harrison Ford (en in The Hunt for Red October door Alec Baldwin), maken we nu kennis met een 28-jarige Ryan, en 't is Ben Affleck die daar gestalte aan geeft.

De intrige is er alvast niet nevens: een internationale groep neofascisten heeft een zoek geraakte Israëlische kernbom in handen gekregen en wil die gebruiken om de VS en Rusland weer tegen elkaar op te zetten. Het motto van de operatie: Hitler was niet gek, Hitler was dom. Je vecht niet tegen Amerika en tegen Rusland, je laat die twee elkáár vernietigen. Jack Ryan is een groentje bij de CIA die een studie heeft gemaakt over de pas verkozen Russische president Nemerov en daarom het Witte Huis mag adviseren in deze netelige kwestie.

Ondanks de link die je sinds 11 september 2001 met de realiteit kan maken, is The Sum of All Fears in de eerste plaats een ouderwetse spionagethriller waarin twee grootmachten met getrokken messen (lees: nukes) tegenover elkaar staan. in de zwaar bewaakte Kelders van de Macht neemt de Intelligence beslissingen waar de toekomst van de hele wereld van afhangt. Yep, Tom Clancy heeft duidelijk heimwee naar de goeie ouwe koude-oorlogsjaren.

The Sum of All Fears was in boekvorm al een gigantische bestseller (6 miljoen verkochte exemplaren), dus een filmadaptatie op blockbuster-niveau móest er wel komen. Hoewel de Stars & Stripes onophoudelijk glinsteren - de film eindigt met een picknick op het gazon voor het Witte Huis, kan je nagaan - is dit toch een genietbare brok macho-Hollywoodentertainment geworden. Smul van het acteerwerk van de immer coole Morgan Freeman als adviseur William Cabot en James Cromwell (boer Hogget uit Babe) als president Fowler.

Twijfel je nog? Vooruit dan maar: dit is geen bijna-nucleaire thriller; the Bomb does go off!

(JC)


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84