Image
10/02/2003

Janez Detd's succesformule:"Iedereen schopt elkaar wel eens goed in de kloten"

Janez Detd heeft een nieuw contract, een nieuwe bassist, een nieuwe gitarist en nieuwe goesting. Ze hebben ook nieuwe studio-ervaring, veertien nieuwe nummers in een ruig nieuw kleedje voor een fonkelnieuw album. Zanger Nikolas en Lennart, de nieuwe gitarist, rusten even uit van de studiostress.
Lennart: Er was al sprake van om bij Janez te spelen, maar toen kozen ze voor iemand van Gwyllions. Toen die ziek werd, kwam ik. Ik kom uit de straight-edge, die toch een stuk minder gepolijst speelt, en dat laat zijn sporen na op het nieuwe album. De aanpassing aan de groep als straight-edger valt goed mee. De helft drinkt niet en niemand rookt, er zijn twee vegetariërs in de band. Iedereen uit de scene ziet het als een stap vooruit voor me. Ik geniet ook van ieder moment.

Nikolas: Lennart studeerde onze demo's alsof Firestone (Lennart's ex-band - LAD) ons zou coveren. Bram, onze drummer, is eigenlijk een metalhead, die gaat Pantera en Ozzy all the way. Voor hem was het ook "dit is het! Zo moet onze nieuwe klinken!"

GUIDO: Terug naar de roots?

Nikolas: Het is jammer om twee leden kwijt te zijn, maar eigenlijk wel verfrissend. De songs blijven, maar de inkleding is anders. Een nieuwe gitarist en bassist én de drummer, die zijn metal nu ook bovenhaalt.

Gratis is 'normaal'

GUIDO: Jullie houden het goedkoop voor de fans. Kan je als punk het gratis downloaden van muziek afkeuren?

Nikolas: Pias vond het een goed idee om naar buiten te komen met 'Anti anthem'. Wij hebben gevraagd dat de fans ook maar zouden betalen voor één nummer. Kazaa en Gnutella, daar heb ik moeite mee. De kids snappen de impact niet. Wij zitten nog net safe, we hebben ons contract en een goede reputatie. De kans dat kleinere groepen een contract krijgen, is stilaan onbestaand. Bands die 25.000 cd's verkochten, komen nu nog net aan 9000.

GUIDO: Ligt de schuld ook bij de platenfirma's?

Nikolas: Cd's kunnen voor 11 euro, maar de kids zijn opgegroeid met dat systeem, voor hen is gratis 'normaal'. Ze klagen erover dat cd's zo duur zijn, maar wat bellen die niet af op hun gsm? Zeven of acht cd's! Het is maar een verschuiving in hun budget én een luxepositie, want de muziek hebben ze toch.

GUIDO: Is Janez Detd jullie overkomen?

Nikolas: Je kan het niet afdwingen. Mocht ik weten dat ik mijn wereldhit kan schrijven, dan zat ik nu op mijn kamer. Er is geluk, en werken om dat geluk een duwtje te geven. Als ons eerste boekingskantoor niet achter ons had gestaan, of als Lieve De Maeyer niet had gezegd: "Beaver fever da's wel grappig"... Tuurlijk moet je geluk hebben. Werken en op uw bakkes krijgen en terug opstaan.

GUIDO: Waren alle nummers klaar voor jullie de studio in gingen?

Nikolas: De zondag ervoor wel. (lacht) Joeri en Lennart, die kunnen ons zo een schop onder ons achterste geven van "zo zal 't zijn!" Iedereen schopt elkaar wel eens goed in de kloten.


Vijf man en een paardenkop

GUIDO: 'Take on me' was jullie hit-cover. Komt er nog één?

Nikolas: Het makkelijkste wat we met deze plaat hadden kunnen doen is 'Don't leave me this way' van The Communards coveren. En natuurlijk kan je dan wel een hitje afdwingen, maar dat is echt niet wat we willen.

Lennart: Ik zou wel eens Kiss of Van Halen coveren.

GUIDO: Doen jullie dit fulltime?

Lennart: Ik studeer nog mijn laatste jaar vertaler-tolk.

Nikolas: Nu zit hij meer bij ons in de studio dan aan zijn studies. Da's echt puik dat hij dat wil doen. We bellen dan ook in de week om hem uit te lachen. (lacht) "Hey Lennart, je hebt toch je turngerief mee? En uw brooddoos?" of "Is je huiswerk al af?" Maar niemand van de band doet Janez fulltime.

GUIDO: Lennaert, mis jij de harcorescene?

Lennart: Soms. De organisatie is nu professioneler, maar dat heeft ook nadelen. Minder mensen op de guestlist. Maar als ik nu naar een hardcore-optreden ga, besef ik dat het toch vaak...

GUIDO: ... optreden was voor een drankje en een kom spaghetti.

Lennart: Ja, en vooral ook voor vijf man en een paardenkop.

Nikolas: En da's eigenlijk veel erger dan voor een kom spaghetti. Ik wil gerust op Pinkpop spelen voor een kom spaghetti, laat dit duidelijk zijn. (lacht)

GUIDO: Zolang er maar volk is?

Lennart: Ja!

Nikolas: Daar doen we het voor.

Laurent DeryckeComment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84