Tips voor tapas
Tijdens het academiejaar lijkt het zwoele Zuiden nog ontelbare kilometers verder dan het in werkelijkheid is. Gooi je boeken even op een hoopje en maak tijd voor een traditionele Spaanse break: tapas. Uit honderden heerlijke hapjes filterden wij vier klassiekers, die we jullie maar al te graag voorschotelen.
Telkens voor 8 personen
Catalaans brood
Ingrediënten:
2 teentjes knoflook, 2 grote ontvelde en fijngehakte tomaten, zout en peper, stokbrood, serranoham, olijfolie
Bereidingswijze:
- Snijd de teentjes knoflook doormidden
- Doe de tomaten in een kom en voeg peper en zout toe
- Toast de sneden brood lichtbruin en wrijf ze onmiddellijk in met knoflook
- Verdeel de tomaten over de toast en beleg ze met serranoham
- Sprenkel er olijfolie over en serveer
Tortilla
Ingrediënten:
Olijfolie, 600 gram geschilde aardappelen, 1 grote ui, 6 eieren, zout en peper, peterselie
Bereidingswijze:
- Snijd de aardappelen en de ui in dunne schijfjes, bak ze 15 minuten in olijfolie en laat ze uitlekken in een vergiet
- Bewaar de gebruikte olijfolie
Klop de eieren in een kom en kruid ze met peper en zout
Roer de aardappelen en uiringen voorzichtig door het eimengsel en laat alles 10 minuten staan.
Bak het eimengsel in 4 eetlepels van de bewaarde olie en verspreid de uiringen en aardappelschijfjes
Bak de tortilla 5 minuten tot de bodem is gestold
Leg een bord op de pan en draai het geheel om zodat de tortilla op het bord ligt
Bak nu de andere kant van de tortilla in 1 eetlepel van de bewaarde olie
Bak de tortilla nog 3 minuten, wacht dan 5 minuten voor je de tortilla snijdt en bestrooi met peterselie
Eieren met kaasvulling
Ingrediënten:
8 hardgekookte gepelde eieren, geraspte kaas, mayonaise, bieslook, 1 Spaanse peper fijngesneden, zout en peper, sla
Bereidingswijze:
Snijd de eieren in de lengte doormidden en schep voorzichtig de eidooiers eruit
Verbrokkel de dooiers boven een kom
Voeg de geraspte kaas, mayonaise, bieslook, Spaanse peper, peper en zout naar smaak toe
Leg de vulling voorzichtig in de eihelften
Verdeel de blaadjes sla over 8 bordjes en leg de eieren erop
Koel serveren
Gesauteerde knoflookchampignons
Ingrediënten:
500 gram champignons, olijfolie, citroensap, zout en peper, peterselie, partjes citroen, knapperig brood
Bereidingswijze:
Veeg de champignons schoon en snijd de steeltjes eraf
Bak de knoflook een kleine minuut bruin in olijfolie
Voeg de champignons toe en bak ze tot ze de olijfolie geabsorbeerd hebben
Zet het vuur laag
Als de sappen van de champignons zijn vrijgekomen, mag het vuur 5 minuten weer hoger
Voeg peterselie, citroensap, peper en zout toe en bak alles nog 1 minuut
Leg de champignons in een warme schaal
Serveer ze warm met een beetje brood en partjes citroen
Wist je dat…
… tapas vooral smaken bij wijn, bier en sherry?
… Spanjaarden ten volste genieten van hun tapas? Ze bestellen er gewoonlijk maar één per drankje.
… Spanjaarden vroeger onder andere brood en ham op hun drankje legden om te voorkomen dat insecten ervan meedronken? Het woord ‘tapa' betekent letterlijk deksel.
… elke streek haar eigen specialiteiten kent? Aan de kust zijn dat tapas met vis. In het binnenland pronken ze vooral met konijn en lamsvlees.
… ook Noord-Afrikaanse culturen ervan houden om kleine hapjes met elkaar te delen? Daar heet het Mezze.
… er verschillende soorten tapas zijn?
cosas de picar (kleine hapjes zoals kaas of olijven)
pinchos (met platte prikkers)
cazuelas (tapas met een pittige saus)
montaditos (op een sneetje stokbrood)
bocadillos (kleine sandwiches)
rebozados (gefrituurde producten).
… tapas in het Baskenland pinxtos heten, omdat ze bijna altijd voorzien zijn van een prikker? Pinxtos is het Baskische woord voor pinchos. Als je klaar bent, telt de barman of –vrouw gewoon het aantal prikkertjes op je bord om je rekening op te maken.
… de Basken de servetjes die je bij de tapas krijgt altijd op de grond gooien? Daar is dat niet onrespectvol.
Ben je allergisch voor tomaten? Dan bestel je beter geen tostada con tomate , tenzij je graag opzwelt of rood wil uitslaan natuurlijk. Om verwarrende ziekenhuisbezoekjes te vermijden, hebben we de belangrijkste ingrediënten mét hun vertaling op een rijtje gezet:
Aceitunas: olijven
Ajo: look
Anchoa: ansjovis
Atún: tonijn
Bacaloa: kabeljauw
Calamares: pijlinktvis
Cebollas: uien
Huevos: eieren
Mejillones: mosselen
Mélon: meloen
Pan: brood
Pollo: kip
Salchichas: worstjes
Salmón: zalm
(SVR)