Image
11/09/2008

Tips voor tapas

Tijdens het academiejaar lijkt het zwoele Zuiden nog ontelbare kilometers verder dan het in werkelijkheid is. Gooi je boeken even op een hoopje en maak tijd voor een traditionele Spaanse break: tapas. Uit honderden heerlijke hapjes filterden wij vier klassiekers, die we jullie maar al te graag voorschotelen.

Telkens voor 8 personen

 

Catalaans brood

 

Ingrediënten:

2 teentjes knoflook, 2 grote ontvelde en fijngehakte tomaten, zout en peper, stokbrood, serranoham, olijfolie

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de teentjes knoflook doormidden
  2. Doe de tomaten in een kom en voeg peper en zout toe
  3. Toast de sneden brood lichtbruin en wrijf ze onmiddellijk in met knoflook
  4. Verdeel de tomaten over de toast en beleg ze met serranoham
  5. Sprenkel er olijfolie over en serveer

 

Tortilla

 

Ingrediënten:

Olijfolie, 600 gram geschilde aardappelen, 1 grote ui, 6 eieren, zout en peper, peterselie

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de aardappelen en de ui in dunne schijfjes, bak ze 15 minuten in olijfolie en laat ze uitlekken in een vergiet
  2. Bewaar de gebruikte olijfolie

•  Klop de eieren in een kom en kruid ze met peper en zout

•  Roer de aardappelen en uiringen voorzichtig door het eimengsel en laat alles 10 minuten staan.

•  Bak het eimengsel in 4 eetlepels van de bewaarde olie en verspreid de uiringen en aardappelschijfjes

•  Bak de tortilla 5 minuten tot de bodem is gestold

•  Leg een bord op de pan en draai het geheel om zodat de tortilla op het bord ligt

•  Bak nu de andere kant van de tortilla in 1 eetlepel van de bewaarde olie

•  Bak de tortilla nog 3 minuten, wacht dan 5 minuten voor je de tortilla snijdt en bestrooi met peterselie

 

Eieren met kaasvulling

 

Ingrediënten:

8 hardgekookte gepelde eieren, geraspte kaas, mayonaise, bieslook, 1 Spaanse peper fijngesneden, zout en peper, sla

 

Bereidingswijze:

•  Snijd de eieren in de lengte doormidden en schep voorzichtig de eidooiers eruit

•  Verbrokkel de dooiers boven een kom

•  Voeg de geraspte kaas, mayonaise, bieslook, Spaanse peper, peper en zout naar smaak toe

•  Leg de vulling voorzichtig in de eihelften

•  Verdeel de blaadjes sla over 8 bordjes en leg de eieren erop

•  Koel serveren

 

Gesauteerde knoflookchampignons

 

Ingrediënten:

500 gram champignons, olijfolie, citroensap, zout en peper, peterselie, partjes citroen, knapperig brood

 

Bereidingswijze:

•  Veeg de champignons schoon en snijd de steeltjes eraf

•  Bak de knoflook een kleine minuut bruin in olijfolie

•  Voeg de champignons toe en bak ze tot ze de olijfolie geabsorbeerd hebben

•  Zet het vuur laag

•  Als de sappen van de champignons zijn vrijgekomen, mag het vuur 5 minuten weer hoger

•  Voeg peterselie, citroensap, peper en zout toe en bak alles nog 1 minuut

•  Leg de champignons in een warme schaal

•  Serveer ze warm met een beetje brood en partjes citroen

 

 

Wist je dat…

 

…   tapas vooral smaken bij wijn, bier en sherry?

 

…   Spanjaarden ten volste genieten van hun tapas? Ze bestellen er gewoonlijk maar één per drankje.

 

…   Spanjaarden vroeger onder andere brood en ham op hun drankje legden om te voorkomen dat insecten ervan meedronken? Het woord ‘tapa' betekent letterlijk deksel.

 

…   elke streek haar eigen specialiteiten kent? Aan de kust zijn dat tapas met vis. In het binnenland pronken ze vooral met konijn en lamsvlees.

 

…   ook Noord-Afrikaanse culturen ervan houden om kleine hapjes met elkaar te delen? Daar heet het Mezze.

 

…   er verschillende soorten tapas zijn?

•  cosas de picar (kleine hapjes zoals kaas of olijven)

•  pinchos (met platte prikkers)

•  cazuelas (tapas met een pittige saus)

•  montaditos (op een sneetje stokbrood)

•  bocadillos (kleine sandwiches)

•  rebozados (gefrituurde producten).

 

…   tapas in het Baskenland pinxtos heten, omdat ze bijna altijd voorzien zijn van een prikker? Pinxtos is het Baskische woord voor pinchos. Als je klaar bent, telt de barman of –vrouw gewoon het aantal prikkertjes op je bord om je rekening op te maken.

 

… de Basken de servetjes die je bij de tapas krijgt altijd op de grond gooien? Daar is dat niet onrespectvol.

 

 

 

 

Ben je allergisch voor tomaten? Dan bestel je beter geen tostada con tomate , tenzij je graag opzwelt of rood wil uitslaan natuurlijk. Om verwarrende ziekenhuisbezoekjes te vermijden, hebben we de belangrijkste ingrediënten mét hun vertaling op een rijtje gezet:

 

Aceitunas:         olijven

Ajo:          look

Anchoa:     ansjovis

Atún:        tonijn        

Bacaloa:    kabeljauw

Calamares:         pijlinktvis

Cebollas:   uien

Huevos:     eieren

Mejillones:         mosselen

Mélon:       meloen

Pan:          brood

Pollo:        kip

Salchichas: worstjes

Salmón:     zalm

 

 

(SVR)
  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Dit is de winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs

Vlak voor de kerstvakantie werd in het Gentse stadhuis de Vlaamse Scriptieprijs uitgereikt. De trofee, [...]

07/01/2025

5x Aalst in het groen

1) Stadspark Plaatjes schieten aan de Spiegelvijver, skaten op het BETONG-skatepark of je loopschoenen [...]

06/01/2025

Zoveel kost een hond per jaar

Een hond is een trouwe vriend, maar zo'n viervoeter kost ook geld. Hoeveel precies? Dat berekende [...]

02/01/2025

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84