Coole cocktails
Dat een pint bier of een glas wijn kunnen smaken, hoeven we jullie niet te vertellen. Toch willen de smaakpapillen ook wel eens wat anders. Shake dan een coole cocktail in mekaar. Een gegarandeerde hit op feestjes, ideaal in zwoele omstandigheden, en ook uiterst geschikt om op kille dagen de zon te vervangen.
1. Mandarito
Ingrediënten (voor 1 persoon)
½ limoen,
6 verse muntblaadjes
3 cl Mandarine Napoléon
Hoe?
Limoen snijden en fijndrukken in een glas samen met de munt. Glas vullen met ijs. Mandarine Napoléon toevoegen. Glas met muntblaadjes versieren. Heerlijk met een beetje spuitwater.
2. Mandatonic
Ingrediënten (voor 1 persoon)
3 cl Mandarine Napoléon
15 cl tonic
Hoe?
Schenk Mandarine Napoléon in een longdrinkglas gevuld met veel ijs.
Vul het glas met tonic en versieren met muntblaadjes of met een schijfje limoen.
3. Mandacollins
Ingrediënten (voor 1 persoon)
3 cl Mandarine Napoléon
1,5 cl gin
½ citroensap
spuitwater
Hoe?
De Mandarine Napoléon in een halfvolle shaker met ijsblokjes mengen met de gin en het citroensap. Giet alles in een longdrinkglas gevuld met ijs en serveer.
4. Trinidad
Ingrediënten (voor 1 persoon)
3 cl tequila
3 cl Blue Curaçao
0,5 cl suiker
1 Schweppes Tonic
Hoe?
Meng de tequila, de Curaçao en de suiker in een glas. Voeg er 4 of 5 ijsblokjes aan toe en roer 20 seconden. Giet over in een wijnglas, roer nog eens en werk af met de Schweppes Tonic.
5. Lychees Sunrise
Ingrediënten (voor 1 persoon)
6 cl lycheelikeur (Soho)
2 cl grenadine
12 cl Schweppes Agrum'
Hoe?
Deze cocktail maak je in een tumblerglas. Giet de lycheelikeur en de Schweppes Agrum' op een laag ijsblokjes. Voeg er voorzichtig de grenadine aan toe, zodat die naar de bodem zakt. Als je er eens met een lepel in pookt, kun je een dégradé-effect naar wens bekomen.
6. Vale de Cambra
Ingrediënten (voor 1 persoon)
¾ Wortegemse (jenever)
¼ crème de cassis
Hoe?
Eenvoudig: eerst de crème de cassis en vervolgens de Wortegemse in een tumblerglas gieten, en er simpelweg enkele ijsblokjes aan toevoegen.
7. General Lee
Ingrediënten (voor 1 persoon)
6 cl J&B
2 cl rode porto
2 cl ananassap
0,5 cl aardbeilikeur
0,5 cl citroensap
Hoe?
Voor de General Lee heb je een shaker nodig. Eenmaal alles gemengd, kan je 'm overgieten in een cocktailglas, zonder verdere versiering.
8. Klare Cocktail
Ingrediënten (voor 1 persoon)
3 cl J&B
2 cl abrikozenlikeur
2 cl sinaasappelsap
Hoe?
Giet de drie ingrediënten in een shaker vol ijsblokjes. Shaken maar, en vervolgens opdienen in een cocktailglas met een schijfje citroen.
9. Ccc
Ingrediënten (voor 1 persoon)
4 cl J&B
4 cl cola
2 cl citroensap
Hoe?
Meng de J&B en het citroensap in een mengglas. Leng vervolgens aan met cola in een cocktailglas met ijs.
10. Meojifo
Ingrediënten (voor 1 persoon)
6 cl wodka
½ limoen
½ eetlepel suiker
7 muntblaadjes
spuitwater
Hoe?
De Meojifo bereid je direct in een tumblerglas. Eerst schep je er de suiker in (liefst rietsuiker), vervolgens het sap van de limoen en eventueel een beetje spuitwater. Roeren om de suiker te doen oplossen. Leg in dit mengsel de muntblaadjes (niet snijden!) en voeg ijs toe tot het glas halfvol is. Nu is het tijd voor de scheut wodka, en je kan het glas verder vullen met spuitwater.
LEXICON
Shaker – Recipient waarin je al 'shakend' cocktails kunt mengen.
Stirred – Gemengd.
Built – Wanneer de verschillende ingrediënten van de cocktail in laagjes worden gepresenteerd.
On the rocks – Met ijsblokjes.
Clobbers – Cocktails met fruit en wijn of likeur (sangria bijvoorbeeld).
Frozen – Wanneer de cocktail textuur krijgt door een verbrijzeld ijs aan toe te voegen. Dat kan je doen met een mixer, maar breek dan eerst het ijs in stukjes.
Blended – Gemixt met de hulp van een keukenrobot (handig als je grotere stukken fruit aan je cocktail wil toevoegen).