Image
26/08/2002

De boeken toe: Dommel 39: Een hemel op aarde

Als een striptekenaar overlijdt, begin je dat meestal pas dik anderhalf jaar nadien te voelen. Zo ook bij Luc Dupanloup alias Dupa, de geestelijke vader van 'Dommel'. Hij verwisselde op 8 november 2000 het tijdelijke voor het eeuwige, en zie: nu pas ligt zijn laatste album in de rekken.

Het gebeurt wel meer - kijk maar naar het recente 'Marsupilami'-album van Franquin, vijf jaar na zijn dood - dat in de laden van die tekenaars nog voldoende materiaal wordt gevonden voor een postuum album van een succesreeks, maar bij Dupa viel het niet mee. Het aantal afgewerkte 'Dommel'-gags was te klein om er Een hemel op aarde mee te vullen. Het Brusselse Stripmuseum werd dan maar ingeschakeld om nog wat ongepubliceerd materiaal bijeen te sprokkelen, vooral meerpaginagrappen die gemaakt werden voor speciale nummers van het weekblad Kuifje. En zie: 48 pagina's in vier kleuren, een laatste staalkaart van de lijzige humor van Dupa, die altijd meer in het Franstalige landsgedeelte heeft aangeslagen dan bij ons. Getuige daarvan het op te richten Dommel-standbeeld op de Place Albert I in Waver, binnenkort een verplichte attractie voor elke stripofiel die huiswaarts keert na een dagje Six Flags Belgium.

(HDP)


Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84