Zes zwoele cocktailtoppers
Een heerlijk fris pintje gaat er altijd in, en aan een glaasje wijn nippen we allemaal wel eens graag, maar er is niets zo feestelijk en uitbundig als een stevige cocktail. Ideaal om de zomer (nou ja, voor zover we die dit jaar hebben gehad) zolang mogelijk te rekken.
GUIDO's Gouden Zes:
Mandacollins
Ingrediënten (voor 1 persoon)
3 cl Mandarine Napoléon
1,5 cl gin
sap van een halve citroen
spuitwater
Hoe?
De Mandarine Napoléon in een halfvolle shaker met ijsblokjes mengen met de gin en het citroensap. Giet alles in een longdrinkglas gevuld met ijs en serveer.
Mandarito
Ingrediënten (voor 1 persoon)
½ limoen
6 verse muntblaadjes
3 cl Mandarine Napoléon
Hoe?
Limoen snijden en fijndrukken in een glas samen met de munt. Glas vullen met ijs. Mandarine Napoléon toevoegen. Glas met muntblaadjes versieren. Heerlijk met een beetje spuitwater.
Mandatonic
Ingrediënten (voor 1 persoon)
3 cl Mandarine Napoléon
15 cl tonic
Hoe?
Schenk Mandarine Napoléon in een longdrinkglas gevuld met veel ijs.
Vul het glas met tonic en versieren met muntblaadjes of met een schijfje limoen.
General Lee
Ingrediënten (voor 1 persoon)
6 cl J&B
2 cl rode porto
2 cl ananassap
0,5 cl aardbeilikeur
0,5 cl citroensap
Hoe?
Voor de General Lee heb je een shaker nodig. Eenmaal alles gemengd, kan je 'm overgieten in een cocktailglas, zonder verdere versiering.
CaipirGini
Ingrediënten (voor 1 persoon)
1 limoen
5 cl cachaça (rietsuikerrum)
koffielepeltje suiker
gecrusht ijs
flesje Gini
Hoe?
Snij de limoen in acht stukken en verwijder het bittere witte vruchtvlees. Stamp de limoenstukken fijn in het glas en strooi er de suiker over. Bedek met een laag gecrusht ijs. Giet de cachaça erbovenop, en vul tot aan de rand van het glas met Gini. Voor een zoeter en exotischer effect, gebruik Gini Passion.
Dragonheart (alcoholvrij)
Ingrediënten (voor 1 persoon)
Ingrediënten
12 cl kersensap
4 cl passievruchtennectar
2 cl vers geperst citroensap
2 cl grenadinesiroop
Hoe?
Doe alle ingrediënten met 4 ijsblokjes in de shaker. Sluit de shaker en schud het geheel ongeveer 15 seconden door elkaar. Doe 3-4 ijsblokjes in het cocktailglas en giet de inhoud van de shaker daar
door de barzeef overheen. Serveer met een rietje.
“Must-have” cocktailmateriaal
* shaker
* maatbeker
* muddler (voor het fijnstampen van ijs)
* strainer (zeef)
Basistechnieken
Zoutrand
Wrijf met een vers stukje citroen rond de rand van het glas. Neem een bordje met een laag zout (hetzelfde kan ook met suiker) en dip het glas er zachtjes in.
Floating/layers
Floating is het op elkaar plaatsen van ingrediënten zonder ze te mengen. Deze techniek vergt enige behendigheid en ervaring. Plaats een lepel in het glas en giet de drank langzaam over de achterkant van de lepel. Telkens met een andere drank, de zwaarste dranken eerst. Zo vorm je lagen. Je kunt ook langzaam langs de binnenkant van het glas gieten. Oefening baart kunst.
Shaking
Gebruik hiervoor een gewone barshaker. Tien keer schudden is meestal voldoende, dus overdrijf niet. Cocktails met room of eiwit moeten drie keer langer worden geshaket.
IJs
In cocktails worden meestal ijsblokjes van onregelmatige vorm gebruikt. Steek ze in een zak of handdoek en sla ze stuk.
Lexicon
* shaken : geschud met de shaker
* stirred : geroerd
* built : de lagen met verschillende dranken boven elkaar
* on the rocks : cocktails met enkele blokjes ijs
* clobbers : cocktails met fruit en wijn of likeur (bijvoorbeeld sangria)
* frozen : ijsschilfers toevoegen om je cocktail meer textuur te geven;
breek daarom de ijsblokjes zo klein mogelijk voor je ze gaat mixen
* blended : gemixt in de keukenrobot (goed als er grote stukken fruit in gaan)