Image
23/09/2008

Zes zwoele cocktailtoppers

Een heerlijk fris pintje gaat er altijd in, en aan een glaasje wijn nippen we allemaal wel eens graag, maar er is niets zo feestelijk en uitbundig als een stevige cocktail. Ideaal om de zomer (nou ja, voor zover we die dit jaar hebben gehad) zolang mogelijk te rekken.

GUIDO's Gouden Zes:

Mandacollins

 

Ingrediënten (voor 1 persoon)

3 cl Mandarine Napoléon

1,5 cl gin

sap van een halve citroen

spuitwater

Hoe?

De Mandarine Napoléon in een halfvolle shaker met ijsblokjes mengen met de gin en het citroensap. Giet alles in een longdrinkglas gevuld met ijs en serveer.

Mandarito

 

Ingrediënten (voor 1 persoon)

½ limoen

6 verse muntblaadjes

3 cl Mandarine Napoléon

Hoe?

Limoen snijden en fijndrukken in een glas samen met de munt. Glas vullen met ijs. Mandarine Napoléon toevoegen. Glas met muntblaadjes versieren. Heerlijk met een beetje spuitwater.

Mandatonic

 

Ingrediënten (voor 1 persoon)

3 cl Mandarine Napoléon

15 cl tonic

Hoe?

Schenk Mandarine Napoléon in een longdrinkglas gevuld met veel ijs.

Vul het glas met tonic en versieren met muntblaadjes of met een schijfje limoen.

 

General Lee

 

Ingrediënten (voor 1 persoon)

6 cl J&B

2 cl rode porto

2 cl ananassap

0,5 cl aardbeilikeur

0,5 cl citroensap

Hoe?

Voor de General Lee heb je een shaker nodig. Eenmaal alles gemengd, kan je 'm overgieten in een cocktailglas, zonder verdere versiering.

CaipirGini

Ingrediënten (voor 1 persoon)

1 limoen

5 cl cachaça (rietsuikerrum)

koffielepeltje suiker

gecrusht ijs

flesje Gini

Hoe?

Snij de limoen in acht stukken en verwijder het bittere witte vruchtvlees. Stamp de limoenstukken fijn in het glas en strooi er de suiker over. Bedek met een laag gecrusht ijs. Giet de cachaça erbovenop, en vul tot aan de rand van het glas met Gini. Voor een zoeter en exotischer effect, gebruik Gini Passion.

Dragonheart (alcoholvrij)

Ingrediënten (voor 1 persoon)

Ingrediënten

12 cl kersensap

4 cl passievruchtennectar

2 cl vers geperst citroensap

2 cl grenadinesiroop

Hoe?

Doe alle ingrediënten met 4 ijsblokjes in de shaker. Sluit de shaker en schud het geheel ongeveer 15 seconden door elkaar. Doe 3-4 ijsblokjes in het cocktailglas en giet de inhoud van de shaker daar

door de barzeef overheen. Serveer met een rietje.

  “Must-have” cocktailmateriaal

* shaker

* maatbeker

* muddler (voor het fijnstampen van ijs)

* strainer (zeef)

Basistechnieken

Zoutrand

Wrijf met een vers stukje citroen rond de rand van het glas. Neem een bordje met een laag zout (hetzelfde kan ook met suiker) en dip het glas er zachtjes in.

Floating/layers

Floating is het op elkaar plaatsen van ingrediënten zonder ze te mengen. Deze techniek vergt enige behendigheid en ervaring. Plaats een lepel in het glas en giet de drank langzaam over de achterkant van de lepel. Telkens met een andere drank, de zwaarste dranken eerst. Zo vorm je lagen. Je kunt ook langzaam langs de binnenkant van het glas gieten. Oefening baart kunst.

Shaking

Gebruik hiervoor een gewone barshaker. Tien keer schudden is meestal voldoende, dus overdrijf niet. Cocktails met room of eiwit moeten drie keer langer worden geshaket.

IJs

In cocktails worden meestal ijsblokjes van onregelmatige vorm gebruikt. Steek ze in een zak of handdoek en sla ze stuk.

Lexicon

 

* shaken : geschud met de shaker

* stirred : geroerd

* built : de lagen met verschillende dranken boven elkaar

* on the rocks : cocktails met enkele blokjes ijs

* clobbers : cocktails met fruit en wijn of likeur (bijvoorbeeld sangria)

* frozen : ijsschilfers toevoegen om je cocktail meer textuur te geven;

breek daarom de ijsblokjes zo klein mogelijk voor je ze gaat mixen

* blended : gemixt in de keukenrobot (goed als er grote stukken fruit in gaan)


  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

'Judith': fascinerende historische expo in het hart van de Gentse studentenbuurt

Het Sint-Pietersplein in Gent is niet alleen het epicentrum van het liederlijke studentenleven, maar [...]

08/10/2024

5 weidse panorama's in Brussel

1) Zoniënwoud Brussel heeft niet alleen prachtige parken, maar zelfs een heus stadsbos. Wat zeggen [...]

07/10/2024

Samen met GUIDO naar de stembus op 13 oktober

De gemeenteraads-en provincieraadsverkiezingen staan voor de deur en voor velen is het de eerste keer [...]

05/10/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84