Image
25/02/2002

Einde van een tijdperk: Lucky Luke 42: De legende van het Westen

Een tijdperk is afgesloten: De legende van het Westen is de laatste 'Lucky Luke' van de hand van Morris, de in juli vorig jaar overleden Kortrijkzaan die dankzij zijn ironische westernstrips een van de populairste én meest gerespecteerde striptekenaars van de 20ste eeuw werd. Nu vinden we het eigenlijk doodjammer dat Morris (nog één keer: Maurice De Bevere) zijn carrière niet in schoonheid heeft kunnen eindigen.

Na de dood in 1978 van scenarist Goscinny, de man die van sommige 'Lucky Lukes' absolute mijlpalen in de geschiedenis van de humorstrip maakte, is Morris bijna een kwarteeuw lang koortsachtig op zoek geweest naar iemand die het niveau van de 'Lucky Luke'-verhalen hoog kon houden. Dat is schromelijk mislukt: van de pakweg twintig albums die sindsdien zijn verschenen, zijn er hooguit een handvol de moeite van het lezen waard. Morris bleef ze echter met de moed der wanhoop tekenen in zijn onsterfelijke stijl van 'minder is meer'. Het heeft niet mogen baten.

Nochtans is het uitgangspunt van De legende van het Westen, geschreven door de Zwitser Patrick Nordmann, niet slecht: de Wild West Show van William Cody alias Buffalo Bill, die een suikeren showversie geeft van de pionierstijd van het prille Amerika, wil eerst Lucky Luke en daarna de Daltons inlijven als aanwinst voor zijn rondreizend spektakel. Leuk idee inderdaad, maar je moet het dan ook nog kunnen uitwerken. Halverwege het album begint het verhaal te schipperen en valt er aan het gedrag van Luke geen touw meer vast te knopen. En hop: weer mislukt, exit Lucky Luke. Alhoewel! In tegenstelling tot Hergé nam Morris zijn held niet mee in zijn graf. Er komen dus nog 'Lucky Lukes', maar nu ook de laatste strohalm kwaliteitsgarantie is weggevallen, kunnen we niets anders doen dan het ergste vrezen.

(HDP)


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84