Image
13/12/1999

Noordkaap - Avanti!/90-00: Bovenste beste moersrock

Compilaties doen doorgaans niks meer dan je een keur klassiekers van een groep of artiest in de maag splitsen. That's it. Hoed af als een verzamelaar je nog eens het definitieve bewijs levert van een heimelijk gekoesterde stelling.

Laten we er geen doekjes om winden. Avanti!/90-00, 10 jaar Noordkaap zorgvuldig geselecteerd en gebundeld, is de ultieme illustratie van wat we al jaren dachten, maar nooit durfden uit te bazuinen. Dat de songs van Meuris en co de beste moerstaalrock is die ooit is gemaakt. Sorry, Luc De Vos, Thé Lau en andere Frank Vander lindens, maar luister zelf eens naar Avanti!. Wedden dat jullie ons gelijk geven?


Natuurlijk staan de hits erop, op deze bloemlezing. 'Druk in Leuven', of 'Ik Hou van U', nog altijd ons favoriete walsje. Of 'Satelliet S.U.Z.Y.': "Jij daar boven Afrika en ik hier in dit land, jij ziet de halve wereld en ik zwaai eens met mijn hand." Een o zo kinderlijke frase, maar de nagel op de kop. Op Programma '96 ontdekte wereldburger Stijn de kracht van de eenvoud, en die uitgepuurde poëzie bestendigde hij op het eerder dit jaar verschenen Massis.

Wat ons echter over de streep trekt om Noordkaap bovenaan de troon te zetten van de Nederlandstalige rock, zijn de songs die hun geheimen maar na enkele luisterbeurten prijsgeven. Beklemmende brokken vereenzaming en paranoia als 'Panamarenko' en 'Gigant'. Dé beste Noordkaap-song is en blijft echter 'Dat Het Gauw Winter Wordt', een knetterend haardvuurnummer dat tegelijk toch onderkoeld klinkt. Fenomenaal gewoon.

Avanti! is een passend eerbetoon aan een groep die op zijn hoogtepunt afscheid genomen heeft. De toekomst ligt open. Misschien moet Stijn Meuris het maar eens als crooner proberen. Op Zoals een Mooi Verhaal, een cover van Ann Christy en een van de twee nieuwe nummers op deze verzamelaar, doet hij het alvast verre van slecht. Een Belg als opvolger voor Sinatra, we zien het wel zitten.

(WVR)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Meer buitenlandse studenten blijven in België om te werken

Buitenlandse studenten blijven na het afronden van hun studies vaker in België. Dat zegt Nicole de Moor, [...]

14/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen [...]

13/05/2024

Jongeren in Menen kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen

De stad Menen wil plaatsen waar jongeren zich onveilig voelen in kaart brengen. Hoe? Door QR-codes [...]

12/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84