koken: soep
Minstens één keer per week moet je toch op zoek naar een waardig alternatief voor de kilo's frieten, pita en pizza's die je dagelijks binnenslokt, anders druipt het vet binnenkort langs alle lichaamsgaatjes naar buiten. Vandaag kruipen we allemaal onder een dekentje met een heerlijke en vooral zelf bereide kom soep.
In de soep
Minstens één keer per week moet je toch op zoek naar een waardig alternatief voor de kilo's frieten, pita en pizza's die je dagelijks binnenslokt, anders druipt het vet binnenkort langs alle lichaamsgaatjes naar buiten. Vandaag kruipen we allemaal onder een dekentje met een heerlijke en vooral zelf bereide kom soep.
Telkens goed voor enkele porties
Tomatensoep
Ingrediënten : 50 gram boter, 50 gram bloem, 1 liter water, 2 blokjes kippenbouillon, 1 klein blikje tomatenpuree, 500 gram tomaten, laurier
Bereiding :
- Breng een liter water aan de kook in een pot en snij de tomaten in stukjes
- Als het water kookt, laat je de bouillonblokjes erin smelten, zet je het vuur zachter en voeg je de tomaten en een mespunt laurier toe
- Na een halfuurtje pruttelen, neem je de pan van het vuur en haal je de grote tomaten uit het water
- Plet de tomaten en roer de tomatenpuree erbij
- Laat boter smelten in een andere pot, haal die dan van het vuur en roer de bloem erdoor
- Meng nu de tomatenmix erbij en voeg ook het water er al roerend bij
- Verwarm het geheel nog gedurende enkele minuten (niet meer laten koken)
- Slurpen maar!
Champignonsoep
Ingrediënten : 1 doosje champignons, een klontje boter, 1 liter water, 2 kruidenbouillonblokjes, 3 eetlepels bloem, 25 gram boter, 100 gram gesneden ontbijtspek, peterselie
Bereiding :
- Maak de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in sneetjes
- Doe een klontje boter in een pan en bak het spek knapperig
- Laat 25 gram boter smelten in een pot en voeg de bloem toe
- Giet na een minuutje het water en de bouillontabletten in de pot
- Breng het geheel al roerend aan de kook
- Voeg nu ook de champignons, het spek en de peterselie toe en laat de pot nog zo'n tien minuutjes op een laag vuurtje staan
- Aan tafel!
Uiensoep
Ingrediënten : 4 dl water, 2 dl witte droge wijn, 20 gram boter, geraspte kaas, 3 uien, 1 eetlepel bloem, 1 theelepel Provençaalse kruiden, 1 eetlepel olijfolie, 1 teentje look, stokbrood, zout en peper
Bereiding :
- Schil de uien, versnipper ze en verwarm de oven op 200 graden
- Verhit de olie in een pot en fruit de uien tot ze glanzend zijn
- Haal de pan van het vuur en roer de bloem door de uien
- Zet de pan terug op het vuur en voeg het water en de wijn toe
- Laat alles even koken
- Breng op smaak met peper en zout
- Schenk de soep in vuurvaste kommen en leg op elke kom een sneetje geroosterd brood met geraspte kaas
- Haal de kommen uit de oven van zodra de kaas gesmolten is en serveer
Kippensoep
Ingrediënten : anderhalve liter water, 3 kippenbouillonblokjes, 2 kipfilets, peterselie
Bereiding :
- Breng het water aan de kook
- Voeg de bouillonblokjes toe
- Leg de kip in het water en laat het geheel een kwartiertje op een laag vuur sudderen
- Haal de kipfilets uit het water
- Giet de soep door een zeef in een andere pot
- Trek de kipfilets in stukjes en voeg ze samen met de peterselie bij de soep
- Smakelijk!
( SVR)