Image
02/12/2002

Sha-mail: Godzilla komt eraan! : Foto's nemen en verzenden via je gsm

Toen Sony en Ericsson op de proppen kwamen met hun T68i, een gsm waar je een digitale camera aan kan vastklikken, begon het ook in Europa te druppelen wat sha-mail betreft. Want in Japan, daar druppelt het niet meer, daar giet het inmiddels. What the hell is sha-mail, vraagt u?

Sha-mail is Japans voor 'picture mail'. Fotootjes mailen per gsm dus. Het is een uitvinding die voor het eerst werd aangeboden door de Japanse operator J-Phone. Het concept is simpel: in je gsm zit een digitale camera ingebouwd (of je kan er een aan vastklikken, zoals in het geval van de CommuniCam aan de T68i) waarmee je foto's kan nemen, bekijken, doorsturen en/of bewaren. In Japan lopen al miljoenen sha-mailers rond met hun speelgoed, en het kan niet anders of de grote doorbraak staat ook bij ons voor de deur. Godzilla komt eraan!

Ik heb het van horen zien

Allemaal goed en wel, maar hoe gaat een beperkt toestel als een gsm om met relatief zware bestanden als foto's? Vrij vlotjes, zo blijkt. Afhankelijk van het model kunnen tot 2 megabyte foto's bewaard worden in het geheugen van de voor sha-mail uitgeruste gsm, wat goed is voor meer dan 100 prentjes. En daar hoeft het uiteraard niet bij te blijven: je kan de genomen foto's ook gewoon doormailen naar je pc en daar bewaren op je harde schijf of in een op maat gemaakte library.

Een sha-mailgebruiker die een foto van jou krijgt doorgestuurd, moet zich trouwens geen zorgen maken dat het geheugen van zijn gsm daardoor nodeloos wordt belast. Je vriend krijgt enkel een link doorgestuurd, de eigenlijke foto verhuist naar een server van de operator. Als en wanneer je vriend dat wil, kan hij die link aanklikken om de foto in kwestie te bekijken.

Britney in bad

En uiteraard evolueert het allemaal razendsnel. Het ene sha-mailtoestel is nog niet op de markt, of er rolt alweer een verbetering van de band. Zo kan je op de nieuwste modellen de foto's digitaal bewerken alvorens ze door te sturen, en is het zelfs mogelijk korte filmpjes op te nemen en te verzenden. En als de gsm ook is uitgerust met een gps-systeem, wordt meteen gemeten en onthouden waar precies je die welbepaalde foto hebt genomen.

The sky is dus andermaal the limit. Een van de leukere features van de T68i is bijvoorbeeld dat je fotootjes kan linken aan je adresboek. Met andere woorden: als je wordt opgebeld door Britney Spears (lach niet, dat kán toch, dat mens heeft toch ook een gsm?) zie je meteen een portret van Britney op je display. Het kan maar een kwestie zijn van maanden, hooguit jaren voor je Britney live ziet spreken wanneer je haar belt. En dan maar hopen dat ze net in bad zit!

Herbert De Paepe

www.sonyericsson.com
www.j-phone.com


Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84