Image
02/12/2002

Swingen bij 't Leger des Heils: The man without a past

Getipt als dé favoriet voor de eindbekroning op het Filmfestival Gent, en nog gewonnen ook: The man without a past van de doorzopen Finse regisseur Aki Kaurismä (van Drifting Clouds en de Leningrad Cowboys-films). De film begint heel rauw met een kerel die brutaal wordt afgetroefd door een groepje crapuul in een park.

Wanneer de man - noem 'm M - bijkomt, blijkt-ie z'n geheugen kwijt te zijn. Hij komt in de haven van Helsinki terecht bij een groep marginalen die in verlaten containers wonen. Met wat hulp van Irma, een eenzame vrouw van het Leger des Heils, probeert M langzaam maar zeker zijn bestaan weer bijeen te puzzelen.

Geef toe: 't verhaal klinkt als een zwaarmoedige smartlap, maar dat is het helemaal niet. The man without a past is zelfs een heel erg grappige film, vol geestige dialogen, bizarre plotwendingen, absurde situaties en... hartverwarmende rock-'n-roll, gebracht door het combo van het Leger des Heils. Markku Petola maakt een grote indruk als M in diens transformatie van gedesoriënteerde marginaal tot burger die tenminste toch al op de onderste trap van de maatschappelijke ladder staat. En let ook op de geniale oneliners die uit de mond van de corrupte containerparkopzichter komen gerold - je zou ze stuk voor stuk willen inkaderen om er later nog eens opnieuw van te genieten.


Comment

SOCIALTopMovies

Poll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

​Brussel annuleert kerstmarkt en Winterpret

Brussel annuleert de kerstmarkt. Wel zal er feestverlichting op de Grote Markt zijn, alsook de traditionele [...]

04/11/2020

Jeugdbewegingen en pretparken moeten aan coronaregels geloven

Er zijn opnieuw verstrengde maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Pretparken moeten [...]

23/10/2020

Ook VUB schakelt over op code rood

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) schakelt vanaf maandag 26 oktober de coronamaatregelen over op code [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84