Image
02/12/2002

Golven van asfalt: Dogtown and Z-Boys

Skaters, jullie moeten in januari naar de bioscoop, want dan komt Dogtown and Z-Boys in de zalen, een razend knappe documentaire over de roots van de skatesubcultuur. De film werd gedraaid door Stacy Peralta, die in de seventies zelf deel uitmaakte van het Zephyr Skating Team, een langharig zootje ongeregeld dat rondhing in Dogtown, een gore streep strand en asfalt tussen Santa Monica en Venice, California.

De Z-Boys, waaronder legendarische skaters als Jay Adams en Tony Alva, vertellen hoe ze de coolste moves van de beste oceaansurfers overbrachten op golven van asfalt. Eerst was dat nog op de sportterreinen van scholen, maar toen de legendarische droogte van 1976 toesloeg, gingen de Z-Boys oefenen in leeggelopen zwembaden in Beverly Hills, in de tuinen van mondaine villa's waar de eigenaars niet thuis waren.

Die lege zwembaden deden dienst als de eerste halfpipes, ze werden een dag en een nacht lang gehackt voor een heuse skate-rave, en het vertical boarding was geboren. Sean Penn praat de stortvloed van unieke archiefbeelden aan elkaar, de Z-Boys halen zelf herinneringen op, en al dat visuele vuurwerk wordt ondersteund door een heerlijke seventies-soundtrack. Regisseur Peralta was natuurlijk een bevoorrechte getuige, maar toch is het een tour de force dat hij bijna alle originele Z-Boys voor de camera heeft weten te halen en hun stoere verhalen zo flitsend heeft geïllustreerd met een waarlijk astronomische hoeveelheid vintage archiefmateriaal. Do the Bert!

(JC)


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Hoe blij ben jij met de lente-editie van ons nieuwe GUIDO STUDENT PACK?

 Superblij, dikke merci Guido!
 Oh, ik moet er nog om!

Job in the picture

Dit is de nieuwe Miss België

Kedist Deltour (23) uit Harelbeke is gisterenavond gekroond tot Miss België 2021. Ze volgt Celine Van [...]

01/04/2021

Vermeende maffioso op de vlucht ontdekt via Youtube-kanaal

Politie arresteerde vorige week de drieënvijftigjarige Italiaan Marc Feren Claude Biart, een vermoedelijk [...]

01/04/2021

Wereld Back-updag: red je data, maak een back-up

Het is de grootste nachtmerrie van elke student: terwijl je werkt aan die belangrijke taak begeeft je [...]

31/03/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84