Image
08/07/2002

Murder by numbers : Studentikoze moordpartij

Twee tegenpolen uit een Amerikaanse high school - de rijke, populaire playboy en de hoogbegaafde nerd - hebben één ding gemeen: ze vervelen zich te pletter. Ze besluiten samen een perfecte moord te plegen en de schuld in andermans schoenen te schuiven. Maar dat was buiten het speurdersvernuft van een verbitterde maar ambitieuze politievrouw gerekend.

Ziedaar in een notendop het verhaal van Murder by numbers, een onderhoudende thriller van Barbet Schroeder (Barfly, Single White Female, Desperate Measures) die in z'n beste momenten doet denken aan The Secret History van Donna Tartt, maar tegelijk ook te lijden heeft onder een teveel aan goedkope psychologie en een nogal onwaarschijnlijke finale. Toch stijgt Murder by numbers een flink eind uit boven de middelmaat, en dat is te danken aan het feit dat er redelijk geweldig in wordt geacteerd. Sandra Bullock schudt eindelijk die huppeldepupse flutrolletjes van zich af en speelt vol overtuiging een jonge vrouw met littekens op lichaam en ziel. De Brit Ben Chaplin is ook sterk als haar (politie)partner Sam, maar de jonge acteurs die het moorddadige studentenduo spelen, zijn ware revelaties. Ryan Gosling is subliem als de gladde, egoïstische versierder Richard (let op zijn neusvleugels telkens als iets niet gaat zoals hij het wil) en Michael Pitt is al even onvergetelijk als het briljante kneusje Justin. Voeg daar een scheut morbide filosofie aan toe, en je hebt - ondanks de bovenvermelde tekortkomingen - een verdiende filmhit.

(JC)


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

Studente architectuur wint achtste Inclu-Scriptieprijs

Studente architectuur Emma Nuyts (23) heeft de achtste Inclu-Scriptieprijs gewonnen in Gent. In haar [...]

16/08/2023

5 tips voor een gezonde fietsbatterij

Bebat, de organisatie die al 25 jaar gebruikte batterijen inzamelt, sorteert en recycleert, geeft tips [...]

10/08/2023

KdG lanceert postgraduaten voor knelpuntberoepen

Karel de Grote Hogeschool (KdG) speelt in op het nijpend tekort aan accountants en biedt vanaf september [...]

09/08/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84