Image
11/09/2000

Guido’s duik in het rookgordijn : Wiet-weetjes

Laten we er geen doekjes om winden: in menige uitgaansplek wordt je neus geprikkeld door de pittige geur van wiet. Of het nu een café, concertzaal of dancing betreft. Het gebruik van deze softdrugs is bij studenten maatschappelijk aanvaard.
Waarmee we niet bedoelen dat iedereen zich nu lam blowt. We willen niet aan de grote outing doen, noch pleiten voor een legalisatie van het goedje. We doken gewoon in de rokerige krochten van de wietcultuur en kwamen er met volgende weetjes uit. Dat elk er naar godsvrucht en vermogen zijn ding mee doet.

1) Om een einde te maken aan het gegoochel met termen: marihuana en hasj zijn afkomstig van de plant Cannabis Sativa, in de Lage Landen hennep genoemd. Als je de vrouwelijke bloemtoppen droogt en verkruimelt, krijg je marihuana. Pers je de hars van de plant tot blokjes of plakjes, dan krijg je hasj. Marihuana is groenbruin van kleur, hasj varieert van lichtbruin tot zwart. Een meer gebruikelijk synoniem voor marihuana is weed of wiet.

2) Wie een joint opsteekt, vertoeft reeds na enkele minuten in de wolken. Meng je wiet in een zogenaamde spacecake, dan begint hij vaak pas na een uur te werken.

3) THC ofte tetrahydrocannabinol, de werkzame stof van de hennepplant, kan bij nog onervaren gebruikers het korte-termijngeheugen in een knoop doen slaan. Ze hebben moeite om logisch na te denken, en verliezen midden in een betoog wel eens hun draad. Deze verschijnselen treden echter alleen op als je high bent. Daarna valt alles weer in zijn plooi. Verhalen dat je door regelmatig wiet te roken aan permanent geheugenverlies begint te lijden, zot wordt of zelfs hersenschade oploopt, zijn uit de lucht gegrepen.

4) Aan wiet geraak je niet verslaafd, althans lichamelijk niet. Wie de joints laat voor wat ze zijn, vertoont geen ontwenningsverschijnselen. Van geestelijke afhankelijkheid is wel sprake: sommigen verlangen steeds sterker naar het spul, voelen zich niet meer prettig zonder en gaan elke dag gebruiken.

5) Wietgebruikers hebben niet steeds meer stuff nodig om hetzelfde effect te bereiken. Integendeel, sommigen stellen dat ze steeds minder nodig hebben om high te geraken. Dat je van wiet na verloop van tijd automatisch op zwaardere drugs overschakelt, is dus niet waar. De 'stepping stone'-theorie gaat niet op.

6) Wat er gebeurt als je er een te hoge dosis wiet doorjaagt? Dan ga je flippen. Je wordt duizelig en misselijk, kunt in paniek geraken en zelfs flauwvallen. Wachten tot het over gaat, is het enige devies. Dood ga je niet van wiet. Neem in fijn dampende kringen nooit het woord overdosis in de mond.

(WVR)


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

Nieuwe verkorte lerarenopleiding in Brussel

Erasmushogeschool Brussel (EhB) ontwikkelde in samenwerking met scholengroepen in Brussel en de Vlaamse [...]

27/10/2023

Jongeren weten wat sparen is (maar hebben verder weinig financiële kennis)

In opdracht van Argenta ondervroeg onderzoeksbureau iVOX Belgische jongeren tussen 15 en 24 jaar over [...]

25/10/2023

Thomas More-studentes scoren met Lego-campagne

Een team studentes van de bachelor International Communication and Media van Thomas More in Mechelen [...]

24/10/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84