Image
21/11/2009

Bier brouwen voor beginners

In plaats van te zeuren en te klagen over de prijs van het bier, kan je het ook gewoon zelf brouwen. Of is dat te moeilijk? En is de prijs van een brouwinstallatie niet veel te duur? Wij spaarden een grote dorst bijeen en gingen op bieronderzoek. En wat blijkt? Je kan al een starterskit in huis halen vanaf 40 euro.

 
 

 

 

 

Wat zijn de ingrediënten?

Bier wordt gemaakt van:
 
- water
- gerst
- hop
- gist
 
Nu hoef je niet eerst met de zeis gerst en hop gaan oogsten, want je kan in de handel kant-en-klare brouwpakketten kopen. Dat zijn blikken stroopachtig concentraat waarin de eerste (en moeilijkste) stappen van het brouwen al zijn gebeurd.
 
Welk materiaal heb je nodig?
 
Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Een pseudoprofessionele installatie op gas of elektriciteit kan honderden euro's kosten. Maar eigenlijk heb je als beginner niet meer nodig dan dit:
 
- een brouwpakket (de 'bierstroop')
- suiker
- lege bierflesjes
 
Een kant-en-klaar brouwstartpakket met volgende zaken (zie www.brouwland.be):
 
- een gistingsvat met waterslot en aftapkraan
- een grote kookpot
- een roerspaan
- een kroonkurkapparaat en kroonkurken
- een flessenborstel met reinigingsproduct
 
 
 
 
Zelf een bak bier brouwen in 10 eenvoudige stappen
 
1) Lees aandachtig de instructies op de gebruiksaanwijzing. Zorg dat alle materiaal perfect proper is, want elke contaminatie met vuil of bacteriën verstoort het brouwproces.
 
TIP: Gebruik nooit gewone detergenten om je brouwmateriaal schoon te maken, want dan kan je het schuim op je pint vergeten. Gebruik enkel het bij je starterskit geleverde product (bv. Chemipro Oxi).
 
2) Verwarm je brouwpakket (je blik 'bierstroop') au bain Marie om de inhoud vloeibaar te maken.
 
TIP: Trek eerst de papieren wikkel van het blik.
 
3) Giet de warme stroop uit het brouwpakket in de brouwemmer en voeg er al roerend de vermelde hoeveelheid kokend water bij.
 
TIP: Wanneer het blik leeg is, spoel het dan nog eens uit met heet leidingwater, en giet het spoelsel mee in de emmer.
 
4) Voeg eventueel suiker toe.
 
TIP: Voeg nog wat extra suiker toe als je bier met een hoger alcoholgehalte wil.
 
5) Meng het geheel en laat afkoelen tot 23°C.
 
TIP: Een beetje minder water dan voorgeschreven gebruiken, levert eveneens straffer bier op.
 
6) Los de bijgevoegde gist op in 200 ml lauwwarm water (30°C) in een gesteriliseerd glas. Voeg de gist na 15 min toe aan het brouwsel en roer goed.
 
TIP: Fruitvliegjes zijn dol op vergistende vloeistoffen. Zorg dat ze niet bij of in het vat kunnen komen.
 
7) Laat het mengsel 7 à 10 dagen vergisten op een kamertemperatuur van ongeveer 20 graden.
 
TIP: Let op dat de temperatuur niet hoger wordt dan 25°C. Dit zou het gistingsproces kunnen verpesten.
 
8) Bottel het jonge bier in flesjes of een bierdrukvat. Voeg een beetje suiker toe voor een vergisting op fles. Sluit ze af met de kroonkurkmachine.
 
TIP: Pas wel op: als je te veel suiker gebruikt, zal het flesje ontploffen.
 
9) Laat het bier rijpen in een frisse kelder. Na 6 à 8 weken kan het gedronken worden.
 
TIP: Een paar maanden extra geduld levert lekkerder bier op met een mooiere schuimkraag.
 
10) Nodig je vrienden uit voor een feestje met je eigen thuis gebrouwen bier!
 
Brouwmateriaal voor beginners is te koop op www.brouwland.be
 
(HDP)

  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Studenten UCLL ervaren effect van rijden onder invloed met VR

In Diepenbeek hebben studenten van de hogeschool UCLL kunnen ervaren wat het effect van rijden onder [...]

26/03/2024

Kunstafdeling van de hogeschool PXL toont voor het eerst werken van oud-studenten

In de kunstgalerie van de Hasseltse hogeschool PXL kan je vanaf nu kunstwerken van dertig oud-studenten [...]

26/03/2024

Magnetometer van wetenschapsstudenten UHasselt mag mee op ruimtereis

Eind volgend jaar gaat het onbemand ruimtevliegtuig ESA Space Rider de ruimte in, om daar experimenten [...]

24/03/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84