Image
11/11/2002

Spider : Wroeten in schizofrene hersens

De Canadese horrormeister David Cronenberg is terug met een film die bijna onmenselijk diep in de hersens van een schizofrene man wroet. Ralph Fiennes (zag je 'm in Red Dragon? hier is-ie nog beter!) speelt de rol van zijn leven als Spider, een wrak van een vent die worstelt met een gigantisch jeugdtrauma. Na twintig jaar in een psychiatrisch ziekenhuis keert hij terug naar het troosteloze East End, waar hij in een pension gaat wonen waar een oude dame de plak zwaait. De terugkeer naar de straten van zijn kindertijd doen Spider de gebeurtenissen herbeleven die indertijd zijn brein hebben doen kortsluiten.

Spider is een buitengewoon intense filmervaring die elk haartje in je nek rechtop doet staan. Geen horrorfilm an sich, maar dieper en beter dan dat: Cronenberg speelt meesterlijk met heden en verleden, feit en verbeelding, en net als in zijn andere meesterwerk Dead Ringers verglijden de verschillende personages gaandeweg in elkaar. Spider is een film die bewijst dat Cronenberg, als-ie in vorm is, de Canadese David Lynch kan genoemd worden. Zijn nieuwe film is een ijselijke symbiose tussen The Singing Detective en Eraserhead, met moordend sterke rollen voor Fiennes en ook de onderschatte Ierse topacteur Gabriel Byrne. Spider onderga je als een spinnenweb dat zich tergend langzaam om je ziel weeft. Subliem.

(JC)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84