Image
23/11/2009

Elvik (23) is creatief met kastanjes

November vraagt om heerlijke herfstschotels, en wie kan die beter bereiden dan onze chef-kok van de dag? Elvik (kinesitherapie – KU Leuven) raapte enkele kastanjerecepten bijeen en liet ons lekker meegenieten. Het hele menu serveren is misschien te veel van ’t goeie, maar kies er eentje uit voor gegarandeerd succes.

 

- Voorgerecht: Kastanjesoep met linzen
1 sjalot, 1 prei, 1 wortel, 1 tak selder, 2 lepels olijfolie of boter, 200 g rode linzen, 1,5 liter kippenfond, 200 g kastanjes, peterselie, dikke room, peper en zout
 
Was de groenten, maak ze schoon en snij ze fijn. Hak ook de peterselie, maar hou die apart. Was de linzen en laat ze uitlekken en hak de kastanjes grof.
 
Verwarm de olie of boter in een pot en fruit de groenten (sjalot, prei, selder, wortel) enkele minuten aan. Voeg dan de linzen toe en blijf roeren. Na drie minuten mag ook de fond erbij. Laat het goedje koken gedurende een klein uur. Nu mogen de grof gehakte kastanjes erbij en mag de soep nog een klein halfuur verderborrelen. Laat de soep 20 minuten afkoelen en mix dan de groenten fijn, voor je ze op smaak brengt met peper en zout. Giet er nog een scheutje room bij en leg ook de peterselie erin als je serveert. Korstjes zijn voor de liefhebbers.
 
- Hoofdgerecht: Wild met kastanjepuree
500 g kastanjes, 1 liter melk, een afgestreken koffielepel kristalsuiker, 100 ml room, peper en zout
 
Kook de kastanjes gaar in de melk (5 tot 10 minuten) en pel ze warm. Pureer de kastanjes met suiker, peper, zout en room met de mixer en serveer met een lekker stuk wild, zoals konijn, everzwijn of hert. Liever een biefstuk? Dat zal ook wel smaken!
 
- Nagerecht: Kastanjetaart
50 g amandelpoeder, 35 g suiker, 1 volledig ei, 1 eiwit, 15 g zelfrijzende bloem, 5 g bakboter, 250 g kastanjes, esdoornstroop, ½ dl halfvolle melk, 105 g pure chocolade, 40 g roomboter, 25 g chocoladeschilfers en ½ eetlepel cacaopoeder
 
Was de kastanjes en kook ze 10 minuten in water. Pel ze, kook ze nog eens 10 minuten verder gaar, giet ze af en zet ze apart. Verwarm de oven voor op 225°C en vet een vorm in. Klop de amandelen met de suiker en de eieren los, zeef de bloem erboven en klop goed door. Smelt de helft van de boter en klop deze er ook door. Klop de eiwitten stijf en schep ze er voorzichtig door. Schep het beslag in de vorm en bak in het midden van de oven gedurende 15 minuten op 225°C en gedurende 15 minuten op 200°C. Laat dan eerst afkoelen voor je ze met de esdoornstroop pureert. Breek de helft van de chocolade in stukjes en smelt ze au bain marie. Roer de gesmolten chocolade eerst door de melk en roer het geheel dan door de kastanjepuree. Laat opnieuw afkoelen en bereid nu het glazuur: breek de rest van de chocolade in stukjes en smelt met de rest van de boter au bain marie. Snij de cake in 3 plakken, bestrijk 2 ervan met de kastanjepuree. Zet alle plakken op elkaar. Bestrijk de boven- en zijkant met het glazuur. Versier met de chocoladesnippers en de cacao en serveer in punten.
(SVR)
 
 
-         Tamme kastanjes zijn eetbaar, maar verwissel ze niet met de oneetbare wilde kastanje of paardenkastanje. Tamme hebben fijnere stekels op hun bolster, een wit pluimpje en een puntje onderaan.
-         Om kastanjes makkelijk te pellen, snij je eerst een kruisje in de onderkant en kook je ze even in warm water. Laat ze niet afkoelen voor je ze pelt.
-         Om te testen of de kastanjes die je gevonden hebt nog lekker zijn, leg je ze eerst in een kom koud water. De exemplaren die bovendrijven zijn uitgedroogd of aangetast door insecten en gooi je dus beter weg.
-         Kastanjes kan je rapen in de herfst, maar in de koelkast kan je ze tot in de lente bewaren. Op een droge plaats buiten de koelkast blijven ze nog een week goed.

Kastanjes zijn heel voedzaam: ze bevatten 35 tot 60 procent zetmeel, 6 tot 10 procent eiwitten, 15 tot 20 procent suiker, 2 tot 7 procent vetten en ongeveer 40 mg vitamine C en 15 mg vitamine B1 per 10


  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84