Image
23/09/2002

Do's & don'ts in PARIJS

Voor de Parijzenaar is het het centrum van de wereld, voor ons een op het eerste gezicht nogal banale vakantiebestemming. Toch is Parijs een fascinerende stad met duizend en één gezichten. Wij doken drie dagen onder in de Lichtstad, hakten ze in vijf thematische mootjes en serveren de Parijse do's & don'ts op een bedje van verse bieslook. Roger, un muscadet!

Studentikoos PARIJS

DO
Ga een pintje drinken aan de toog in een studentencafé in of rond de Rue Mouffetard, in het minder toeristische deel van het Quartier Latin. Gluur binnen in het eerste anatomisch theater van Parijs. Geniet van de blote benen van zonnende Parisiennes op de trappen van de Sorbonne-universiteit. Snuffel in de stoffige boekenstandjes en -winkels van de Rive Gauche. Ontdek de Romeinse wortels van het Quartier Latin aan het Cluny-museum. Glimlach bij de dankplaatjes voor geslaagde examens in de eeuwenoude kerkjes rond de Sorbonne.

DON'T
Blijf niet op de RER-trein lijn B zitten tot aan de halte 'Cité Universitaire', want dan ben je het Quartier Latin al ver voorbij.

Romantisch PARIJS

DO
Ga zitten knuffelen op de stenen banken in een van de ronde uitsparingen op de Pont Neuf. Deel met je lief een veel te duur blikje bier terwijl je onder de Eiffeltoren zit te wachten tot de lichtjes aangaan. Rollebol in het gras op de Place des Vosges of een van de duizend andere parkjes. Imiteer het gebeeldhouwde meesterwerk 'De Kus' in het Rodin-museum en ga daarna een stukje cake eten onder de bomen in de tuin. Trakteer je lief op een koffie van 4 euro in het kontstrakke CafŽ Beaubourg. Schrijf jullie namen op een metrokaartje en leg dat onder een kiezelsteentje op het graf van Serge Gainsbourg op het kerkhof van Montparnasse. Ga in de chique boetieks van de Champs ElysŽes de duurste kleren passen zonder ze te kopen, zodat je lief zich prinses-voor-ŽŽn-uur voelt. Wandel hand in hand beneden aan de oevers van de Seine, vijf meter onder de drukte van de kades.

DON'T
Naar de top van de Eiffeltoren klimmen bij zonsondergang lijkt een romantisch idee, maar helaas denken duizenden andere koppeltjes er net zo over. Resultaat: uren aanschuiven en dan als kuddevee de lift in.

Hip PARIJS

DO
Zonder twijfel the hottest thing van het moment in Parijs: neem de nieuwe metrolijn 14 (zonder chauffeur!) naar Cour St-Emilion, ga iets eten in een van de trendy restaurantjes in de gerenoveerde wijndepots van de Bercy Village, pik daarna een filmpje mee in de UGC, steek na afloop de Seine over langs de Pont de Tolbiac en ga de nacht wegdansen in Batofar, een van de superhippe boot-discotheken die liggen aangemeerd voor de reusachtige Mitterand-bibliotheek.

DON'T
Een bedevaart naar het graf van Jim Morrison op het kerkhof Père Lachaise is sterk af te raden: de kans is groot dat je daar stoot op een bende luidruchtige, wiet rokende Hollandse scholieren op doorreis. Kan je je iets onhippers voorstellen?

Klassiek PARIJS

DO
Doe de truc met het Louvre: schuif nog voor openingstijd aan in de passage Richelieu (dus niet buiten aan de glazen piramide). Tussen het moment dat daar de hekken opengaan (stipt om 9.00 uur) en het moment dat de kaartjesknippers aan de verschillende zalen hun werk beginnen, zit meestal een grijze zone van zo'n 5 ˆ 10 minuten waarin je gratis kan binnenglippen (ze veronderstellen dat je eerst een kaartje gaat kopen beneden aan de kassa, zodat ze nog de tijd hebben voor een kopje koffie). Echt waar, we hebben het met succes uitgetest! Eenmaal binnen bezoek je de nieuwe zalen (geopend in 2000) met primitieve Afrikaanse, Aziatische en Oceanische kunst: tegen dat je ze gevonden hebt, heb je het hele museum gezien! Daarna neem je de metro naar 'Abesses', vanwaar je Montmartre beklimt langs de niet-toeristische achterkant: pittoreske straatjes, de kamertjes van Van Gogh en Toulouse-Lautrec, de geur van absint, de originele Moulin de la Galette, het cabaret Lapin Agile en de laatste Parijse wijngaard.

DON'T
Ga niet op een terrasje zitten aan de Place du Tertre in Montmartre. Dat was een eeuw geleden wellicht buitengewoon leuk, maar nu is het een toeristenhel waar je constant wordt belaagd door talentloze portretschilders.

Modern PARIJS

DO
Neem metrolijn 1 tot de terminus en stap het Parijs van de 21ste eeuw binnen in de spectaculaire zakenwijk La Défense. Zit op de trappen onder de Grande Arche en overschouw Parijs aan je voeten. Wandel over de Esplanade de Gaulle tussen reuzen van glas en staal en kijk ademloos naar de moderne beeldhouwwerken. Vergaap je aan het pas herschilderde buizenstelsel van het Centre Pompidou, het enige gebouw ter wereld dat zijn ingewanden aan de buitenkant heeft hangen. Ga naar de geurcinema in het gigantische wetenschapspark van La Villette en probeer niet te niezen.

DON'T
Betaal geen toegangsprijs voor het Centre Pompidou! Neem liever de ingang aan de achterkant (Rue Beaubourg), zo kom je in de vrij toegankelijke stadsbibliotheek terecht en ben je ook binnen.

Herbert De Paepe

PARIJS praktisch

Hoe er geraken?
Met de Thalys natuurlijk! Als je lang genoeg op voorhand reserveert (in een station of online op www.nmbs.be) rij je tegen minitarief: 50 euro heen en terug. Een koopje, want op 1 uur en 25 minuten zoef je van Brussel-Zuid naar Paris Nord. Wie dit toch te duur vindt, kan een goedkoop busticket reserveren bij Eurolines (www.eurolines.be). Hun promotarief is spectaculair: 22 euro heen en terug.

Geld
Leve de euro! Of je nu in je eigen straat of in Parijs geld uit de muur haalt met je bankkaart, er is geen enkel verschil meer. Of toch: Parijs is peperduur, dus het lijkt wel of een euro daar de helft minder waard is dan bij ons, vooral als je drank bestelt. Een budgetbesparende truc: blijf in cafés aan de toog staan, want zodra je gaat zitten verdubbelt de prijs van je pintje of glas wijn.

Slapen
Elk tweede huis in Parijs is een hotel, dus je vindt altijd wel een bed. Probeer volgende sites: www.parishotels.com  
www.hostelparis.com  
www.eurocheapo.com

Vervoer
De Parijse ondergrondse is een droom: in geen tijd raak je van de ene kant van de stad naar de andere. Metro, RER, bus, het maakt niet uit: je mag overal op met één soort ticket. Als toerist koop je best een Paris Visite-pas, waarmee je onbeperkt kunt reizen op het netwerk van de RATP, de openbare vervoermaatschappij van Parijs. Zo'n pas is geldig voor 1, 2, 3 of 5 dagen. Je kan kiezen: zones 1-3 (ruimschoots voldoende voor Parijs zelf) of zones 1-5 (als je ook naar Versailles en Disneyland wil).


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Job in the picture

  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84