Image
23/09/2002

Le Fils : Spanningsveld tussen man en jongen

De gebroeders Dardenne, les incontournables van de Belgische cinema, draaiden met Le Fils hun derde meesterwerk op rij. Le Fils combineert de ingehouden emotie van La Promesse met de tomeloze intensiteit van Rosetta. Maar Le Fils heeft ook - en dat is nieuw - spanning.

Wanneer schrijnwerker Olivier, die werkt in een atelier waar moeilijke jongeren op leercontract komen, een nieuwe leerjongen krijgt toegewezen, begint hij raar te doen. Hij bespiedt de jongen, volgt hem en voelt zich op een vreemde manier tot hem aangetrokken en tegelijk afgestoten. Na twintig nerveuze minuten waarin de camera als een plakvlieg rond Oliviers hoofd zoemt, kom je te weten wat er eigenlijk aan de hand is. En van dat moment af wordt Le Fils een nagelbijtend portret dat drijft op het schier ondraaglijke spanningsveld tussen een man en een jongen die een vreselijk geheim delen. De hoofdrol wordt vertolkt door Olivier Gourmet, de zwaar brillende acteur die ook in de vorige twee Dardenne-films te zien was. Deze keer overtreft hij zichzelf, en hij ving daar in Cannes de prijs voor beste mannelijke vertolking voor. En alweer lanceren de geniale Dardennes een onwaarschijnlijk tienertalent: Jimmy Deloof blijft door je hoofd spoken als de raadselachtige Dany. Toen de lichten aanfloepten na Le Fils bleef het minstens een volle minuut doodstil in de zaal. Dat gebeurt misschien één keer per jaar. Mis dat moment niet.

(JC)


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84