Image
04/11/2002

Stofzuigen is robotwerk

We hebben allemaal een personal computer op kot, maar hoevelen onder jullie hebben een personal robot? Als je de gekken niet meetelt die zo'n mechanische hond van Sony hebben gekocht, niemand. En toch is-ie er: de eerste huishoudrobot. Zijn naam is Roomba, hij kost iets meer dan 200 euro en… hij stofzuigt! Yep, een van de saaiste werkjes op kot behoort binnenkort tot het verleden: Roomba stofzuigt je kot terwijl jij met je makkers aan de toog hangt.

Roomba lijkt een beetje op een degenschildkrab: hij is rond, met een diameter van een goeie 30 cm ,en weegt iets minder dan 2,5 kg. En vooral: hij heeft verstand. Als je hem neerzet in een kamer begint hij in steeds breder wordende cirkels te stofzuigen, tot hij tegen een muur botst, waarna hij mooi langs die muur verderslurpt. Dat bewegingssysteem is gebaseerd op de heuristiek, een set eenvoudige navigatieregels ontwikkeld voor militaire robots om mijnenvelden schoon te vegen. Dankzij de heuristiek valt Roomba bijvoorbeeld niet van de trap. De robot bepaalt zelf wanneer hij elk hoekje van de kamer heeft schoongemaakt (al is dat relatief: doordat Roomba rond is, geraakt hij niet echt in de hoekjes) en schakelt dan zichzelf uit.

Roomba de stofzuigende robot werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf iRobot in samenwerking met het labo voor artificiële intelligentie van het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Er kwamen nogal wat praktische uitdagingen bij kijken: niet alleen de heuristiek moest worden op punt gesteld, maar ook de zuigtechniek is helemaal nieuw. Een klassieke stofzuiger verbruikt heel veel elektriciteit, terwijl Roomba het moet doen met herlaadbare batterijen. En het grootste probleem was: hoe maak je zoiets voor een commercieel haalbare prijs? Want geef toe: voor een goeie klassieke stofzuiger betaal je óók 200 euro.

Na 12 jaar ontwikkeling en 30 prototypes is Roomba klaar om de markt te veroveren. Hij vraagt wel om vooraf je vuile sokken en onderbroeken op te rapen. Een robot heeft ook zijn gevoelens, nietwaar?

Info: www.roombavac.com


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Laat jij je vaccineren tegen corona?

 Absoluut
 Ik denk het wel
 Ik twijfel
 Ik denk het niet
 Absoluut niet

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84