Image
04/11/2002

Modieus op latten : De nieuwe ski- en snowboardmode

De wintersportfanaten voelen het al een heel tijdje kriebelen. Voor anderen is de drang nog niet zo erg aanwezig, maar wees gerust: het ski- en snowboardseizoen komt eraan. Binnenkort worden we weer langs alle kanten overspoeld door reportages over ski en après-ski en beelden van schijnbaar eindeloze hellingen met poedersneeuw onder een azuurblauwe lucht.

Vooraleer je deze winter met de studentenvereniging of met pa en ma naar de sneeuw trekt, denk je er beter eens over na hoe je je tegen het gure klimaat van de bergen zal beschermen. Niet-aangepaste kledij kan je vakantie immers verknallen. Guido weet hoe vervelend verkleumde vingers en stijve spieren zijn en geeft graag enkele tips bij het kiezen van jullie winteroutfit.

Weg met de Michelin-mannetjes

Een goede wintersporter voorziet zichzelf van verschillende lagen kledij. Op de huid draag je het beste een aansluitend T-shirt (“Damartke”) om de lichaamstemperatuur vast te houden. Daarboven komt een sous-pull met rolkraag om de hals warm te houden en op koude dagen draag je best nog een stevige sweater of pull om de warmte zo dicht mogelijk bij je lichaam te houden.

Dit is de basis om de warmte vast te houden, maar hoe hou je de koude buiten? Daarvoor dient het belangrijkste kledingstuk: de jas. De laatste jaren zijn er enorme evoluties geweest op het vlak van de techniciteit van stoffen. Vandaag moet een ski- of snowboardjas niet meer dik zijn om warm te zijn. We hoeven er dus niet meer uit te zien als Michelin-mannetjes op latten. Belangrijke factor bij de keuze van de jas is je niveau. Ben je een ervaren wintersporter of kom je pas kijken? Met andere woorden: blijf je braaf in het dal op groene en blauwe pistes of trek je er liever een ganse dag op uit over rode en zwarte pistes? Voor elk niveau is er de gepaste jas, zo hoef je geen jas te kopen van 350 euro als je nog niet weet of de sport je zal bevallen.

Stoffen die mee-ademen

Waar moet je op letten bij je keuze? Eerst en vooral mag je de jas nooit te groot kopen. Dan komt er luchtcirculatie tussen je rug en de jas, koelt het zweet af en verstijven je spieren. Koop dus de juiste maat. Verder kies je het beste voor “ademende” stoffen. Dit zijn stoffen die het warme lichaamsvocht (zweet) doorlaten naar buiten toe, zodat het niet condenseert en afkoelt. Omgekeerd houden ademende stoffen de koude neerslag tegen. De naden van een ski- of snowboardjas zijn het beste gelast. Op die manier kan er ook via de stiksels van de jas geen vocht naar binnen komen. Belangrijk om weten is ook dat elke stof een zekere waterafstotende capaciteit heeft, wat wordt uitgedrukt in aantal mm-kolomdruk. Dit staat voor de druk die een waterkolom van X mm uitoefent op de stof. Ideaal voor beginners is 3000 mm, met 5000 mm kan je al wat langer een sneeuwstorm trotseren en het snowboardmerk 2ndsky brengt zelfs jassen van 8000 mm tegen heel aanvaardbare prijzen! Goed uitkijken dus vooraleer je je jas aankoopt!

See you later, snowgater

Verder is het ook aangenaam dat de kraag van de jas in polar is afgewerkt, daar kan je lekker in schuilen tegen de gure wind en de koude. Vergeet er ook niet op te letten dat er voldoende zakken aan de jas zitten. Wintersporten vergt immers heel wat accessoires die allemaal veilig moeten worden weggeborgen. Snowboarders gaan in een jas het beste op zoek naar de sneeuwvanger (snowgater), een band die rond het middel spant, soms zelfs met lussen om aan de broek vast te maken. Die zal verhinderen dat er massa’s sneeuw onder je jas kruipen bij valpartijen. Handig als je even buiten de piste gaat… Let bij de keuze van de broek op gelijkaardige eigenschappen als bij de jas. Knie- en kontverstevigingen zijn ook altijd welkom om de vele valpartijen op te vangen.

Dresscode op de piste

Tot zover de technische details waarop je moet letten. Wie niet uit de toon wil vallen op de pistes moet echter ook rekening houden met de “dresscode” van het wereldje. Overall-skipakken zijn helemaal “out”, net zoals fluokleurtjes. De mode op de pistes neigt heel sterk naar de mode zoals je ze op straat ziet. Dankzij de nieuwe stoffen kan hoog comfort nu ook gepaard gaan met een hoog modisch gehalte. De merken US40, Rusty en Gotcha lieten heel duidelijk de skate- en bmx-invloeden van hun zomercollecties los op de snow-collectie van dit seizoen en bieden een heel sportieve lijn aan voor verschillende niveaus, tegen uiterst betaalbare prijzen. De kleuren zijn steeds vrij sober gekozen en afgewerkt met een leuk detail op de rug of op de mouwen. Je zal deze winter dus de retro college-look en de gecentreerde modellen terugvinden op de pistes en de après-skibars in de Alpen.

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84