Image
04/11/2002

De rotzak in elk van ons : Changing Lanes

Op zowat elke Britse komedie wordt sinds 1999 het etiket "van de makers van Notting Hill" geplakt. Loop daar niet in, want meestal heeft alleen de productiemaatschappij er in de verte iets mee te maken. Changing Lanes is wél van Roger Michell, de regisseur van Notting Hill, maar is er radicaal verschillend van. Changing Lanes is geen komedie, maar een inktzwarte analyse van een reeks gebeurtenissen die een Goede Vrijdag van twee mannen tot een elkaar aangedane nachtmerrie maakt. Het begint met een domme aanrijding, waarna een jonge hotshot advocaat en een ex-alcoholicus van middelbare leeftijd die zijn leven wil beteren, steeds dieper verwikkeld raken in een spiraal van wraak en wederwraak. Daarbij wordt het dunne laagje beschavingsvernis onverbloemd afgepeld, tot de rotzak in elk van ons tevoorschijn komt.
Herinner je je Falling Down, met Michael Douglas? Changing Lanes vertelt eigenlijk hetzelfde verhaal, maar dan met meer verstand en diepgang. Ben Affleck en vooral de formidabele Samuel L. Jackson zijn subliem als de onwaarschijnlijke antagonisten in deze nerveus gefilmde, genadeloze dissectie van de sociale interactie in een ontmenselijkte grootstad. Alleen jammer van het volstrekt overbodige happy end, dat de cynische boodschap van de film onnodig weer aan scherven gooit.

Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84