Image
04/11/2002

Squarepusher: Do you know Squarepusher

Daar stonden we. Ergens eind vorige eeuw voor het podium in L’Aeronef, Rijsel. In onze rug stond een of andere freak met verwarde haarbol vreemd voor zich uit te staren, op de vreemdste momenten ging hij met zijn handen mee op de ritmes van Jimi Tenor en lipte hij de geluiden mee. Wisten wij toen veel dat Tom Jenkinson op een meter van ons stond. Kennen jullie Squarepusher eigenlijk?

De geniale gek van het klasselabel Warp zal je maar zelden live op een podium meemaken. Omdat hij zoveel verstek laat gaan bij concerten, kunnen jullie troost vinden in de live-cd bij dit nieuwe album. Het is geen lapmiddel om de zeven nieuwe tracks erbij te nemen. Ook al is het ternauwernood een half uur lang, Squarepusher blijft nijdig in je hoofd hangen. De titeltrack en ‘Anstromm-Feck 4’ barsten uit hun voegen van klank en ritme. Dribbel&bass, hectisch dansvoer tjokvol energie, Commodore 64 op trip in je aders geschoten. "Squarepusher’s gonna come and take your fucking face off." Andere tracks zoeken het in sombient-land. Grauwe klanktapijten met voldoende dreiging of opluchting. Ergens tussenin Selected Ambient works 2 van Aphex en sferen van sombient grootmeester Mick Harris van Scorn. Moeilijk, maar toch blijven luisteren, er zitten hele verhalen in. De verrassing van dit album is de cover van Joy Division’s ‘Love will tear us apart’, om het feit dat Squarepusher iets covert.

Squarepusher eigent zich genres toe, absorbeert ze en spuwt ze daarna uit, vernietigt ze. Muzikale getto's vermijden, muziek los van het individu en streven naar volledige muzikale vrijheid. Squarepusher kennen? Nu ja, hij stond achter ons in Rijsel, maar kénnen, snappen, doorgronden? Hopelijk nooit.


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84