KUL op zoek naar de ultieme smaak
In Leuven loopt op dit eigenste moment het project ‘Eten is Weten’, waarbij de KU Leuven met behulp van dertien klassekoks op zoek gaat de ultieme smaak om dat in een ongetwijfeld onweerstaanbaar streekgerecht te vertalen.
Aan de start van het onderzoek hebben we wetenschappers van de Leuvense universiteit drie typisch Leuvense dranken ontleed tot in de kleinste molecules. “Het gaat om de Chardonnay Meerdael, Leffe Blond en de Musa Lova, een onlangs samengestelde bananenlikeur.” Om die laatste drank te ontwikkelen werd trouwens ook al een beroep gedaan op de wetenschap. Meer bepaald op professor Ronny Swennen, die de grootste collectie bananenplanten ter wereld beheert. Voor elk van de drie dranken selecteerden de onderzoekers vijftig ingrediënten die bij de dranken passen en nu is het aan dertien Leuvense koks om daarmee hét ultieme streekgerecht te bereiden. Hoewel het project pas volgend jaar afloopt, hopen de organisatoren in september al de titel van de wedstrijd Vlaanderen Lekker Land in de wacht te slepen.
(SVR)