Image
03/10/2010

Tips voor tapas

Tijdens het academiejaar lijkt het zwoele Zuiden nog ontelbare kilometers verder dan het in werkelijkheid is. Gooi je boeken even op een hoopje, nodig je vrienden uit en maak tijd voor een traditionele Spaanse break: tapas. Uit honderden heerlijke hapjes filterden wij drie klassiekers, die we jullie maar al te graag voorschotelen. 


 

Aardappelpartjes met sjalotten en rozemarijn (6 pers.)
 
1 kg aardappelen, 6 eetlepels olijfolie, 2 takjes rozemarijn, 150 g kleine sjalotten, 2 teentjes knoflook (in plakjes), zout en peper
 
Bereiding:
  1. Verwarm de oven op 200 graden
  2. Schil de aardappelen, snijd ze in partjes en kook ze in gezouten water (5 min.)
  3. Giet de aardappeltjes af, leg ze in hete olie en kruid ze met rozemarijn, zout en peper
  4. Steek de schotel in de oven (35 min.) en roer ze ondertussen 2 keer om
  5. Bak de sjalotten en de knoflook een kwartiertje mee
  6. Als de partjes goudbruin zijn, haal je ze uit de oven
  7. Kruid indien nodig nogmaals met peper en zout en serveer
 
 
Hete chiligamba’s (6 pers.)
 
500 g rauwe ongepelde gamba’s, 1 kleine Spaanse peper, 6 eetlepels olijfolie, 2 fijngehakte teentjes knoflook, paprikapoeder, zout, knapperig brood
 
Bereiding:
  1. Verwijder de koppen van de gamba’s, pel ze, maar laat de staart eraan
  2. Maak een sneetje in de lengte van de rugzijde om het darmkanaal te verwijderen
  3. Spoel ze af onder koud water en dep ze droog
  4. Snijd de peper in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd fijn (let op, raak nadien nooit met je vingers je ogen aan)
  5. Verhit de olie in een pan en bak de knoflook 30 seconden.
  6. Voeg de gamba’s, de gesneden Spaanse peper, het paprikapoeder en wat zout toe en bak 2 tot 3 minuten, tot de gamba’s roze kleuren en krullen
  7. Serveer ze in de hete pan met enkele prikkertjes en wat knapperig brood
 
 
Tortilla (8 pers.)
 
Olijfolie, 600 g geschilde aardappelen, 1 grote ui, 6 eieren, zout en peper, peterselie
 
Bereidingswijze:
  1. Snijd de aardappelen en de ui in dunne schijfjes, bak ze 15 minuten in olijfolie en laat ze uitlekken in een vergiet
  2. Bewaar de gebruikte olijfolie
3.    Klop de eieren in een kom en kruid ze met peper en zout
4.    Roer de aardappelen en uiringen voorzichtig door het eimengsel en laat alles 10 minuten staan.
5.    Bak het eimengsel in 4 eetlepels van de bewaarde olie en verspreid de uiringen en aardappelschijfjes
6.    Bak de tortilla 5 minuten tot de bodem is gestold
7.    Leg een bord op de pan en draai het geheel om zodat de tortilla op het bord ligt
8.    Bak nu de andere kant van de tortilla in 1 eetlepel van de bewaarde olie
9.    Bak de tortilla nog 3 minuten, wacht dan 5 minuten voor je de tortilla snijdt en bestrooi met peterselie
 
En wat gaan we drinken?
 
Zuiderse hapjes vragen om zuiderse drankjes. Haal de zon in huis met onze recepten voor sangria en mojito.
 
Sangria
 
1 citroen, 1 limoen, 1 sinaasappel, rum, suiker, droge rode wijn (liefst Spaanse) en sinaasappelsap
 
Bereidingswijze:
 
- Zorg ervoor dat alles (ook het fruit) fris uit de koelkast komt.
- Snijd het fruit in kleine tot middelgrote schijfjes en leg ze in een grote glazen kom.
- Voeg rum en suiker toe.
- Laat twee uur trekken in de koelkast.
- Roer met een houten lepel terwijl je de wijn en het sinaasappelsap toevoegt.
- Proef, en voeg extra suiker toe indien nodig.
- Vul de glazen met de sangria en het fruit.
 
Tip: Hoewel minder authentiek Spaans, kan je ook allerlei ander fruit aan de sangria toevoegen. Appelen en peren hebben echter de neiging om de rum te veel te absorberen.
 
Mojito
 
Rum (liefst Cubaanse), limoen, verse muntblaadjes, poedersuiker, spuitwater, ijs
 
Bereidingswijze:
 
- Leg 4 muntblaadjes op de bodem van een cocktailglas.
- Knijp een limoen uit boven het glas. Als het een grote limoen is, heb je niet al het sap nodig.
- Voeg een theelepeltje poedersuiker toe.
- Stamp voorzichtig de muntblaadjes in het sap (zorg dat de blaadjes niet breken).
- Voeg wat ijs toe (liefst crushed, maar ijsblokjes zijn ook geen doodzonde).
- Giet al roerend rum erbij, tot het glas ongeveer driekwart vol is.
- Vul de rest van het glas met spuitwater.
- Werk af met een munttakje.
 
 Tip: Hoewel de originele mojitobars in Havana, Cuba dit niet doen, is het best lekker om ook schijfjes limoen bij de cocktail te voegen. Je kan ook een schijfje op de rand van het glas zetten.
 
Wist je dat…
 
… ‘tapa’ deksel betekent in Spanje? Die naam komt van eeuwen geleden, toen Andalusische café-uitbaters sneden brood als deksel gebruikten om stof en insecten te weren uit de glaasjes drank die ze gaven aan passerende reizigers te paard. Nadien legden ze ook ham en kaas op die sneden brood en ondertussen bestaan er al tapas in duizend geuren en kleuren.
 
… tapas vooral smaken bij wijn, bier en sherry?
 
… Spanjaarden ten volle genieten van hun tapas? Ze eten ze de ganse dag door, maar bestellen er gewoonlijk maar één per drankje.
 
… tapasbars "tasca’s" genoemd worden? Iedereen, van welke afkomst en leeftijd en met welke job dan ook, is er gelijk. 
 
… elke streek haar eigen specialiteiten kent? Aan de kust zijn dat tapas met vis. In het binnenland pronken ze vooral met konijn en lamsvlees.
 
… ook Noord-Afrikaanse culturen ervan houden om kleine hapjes met elkaar te delen? Daar heet het 'mezze'.
 
… er verschillende soorten tapas zijn?
·        cosas de picar (kleine hapjes zoals kaas of olijven)
·        pinchos (met platte prikkers oftewel banderillas, die lijken op de speren die gebruikt worden bij stierengevechten)
·        cazuelas (tapas met een pittige saus, genoemd naar het terracotta schaaltje waarin ze meestal geserveerd worden)
·        montaditos (op een sneetje stokbrood, royaal belegd met salades op basis van mayonaise of room)
·        bocadillos (kleine sandwiches, eenvoudig belegd)
·        rebozados (gefrituurde producten in een jasje)
 
… tapas in het Baskenland pinxtos heten, omdat ze bijna altijd voorzien zijn van een prikker? Pinxtos is het Baskische woord voor pinchos. Als je klaar bent, telt de barman of –vrouw gewoon het aantal prikkertjes op je bord om je rekening op te maken.
 
… de Basken de servetjes die je bij de tapas krijgt altijd op de grond gooien? Daar is dat niet onrespectvol.
 
… tapas niet altijd kleine lichte hapjes zijn? Als ze omschreven worden als ‘raciones’ kan je ervan uitgaan dat het om een voedzame hap gaat die kan doorgaan voor een lichte lunch.
 
… een kroegentocht van tapasbar tot tapasbar een ‘tapeo’ genoemd wordt?
 
… er in Barcelona vroeger niet echt een tapascultuur bestond? Pas de laatste jaren duiken er meer en meer grote tapasbars op. Als je kan kiezen, ga dan voor xampanyerias. Deze bars zijn gespecialiseerd in tapas en cava. Je drinkt de Spaanse mousserende wijn er spotgoedkoop.
 

  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Hier vind je de vijf nieuwe fietswrakvakken in Gent

Gent, als grootste studentenstad van het land, is een fietsstad. Heel leuk, maar dat heeft ook als gevolg [...]

25/06/2025

Vierde Nachtwacht-film komt eraan, met deze acteurs

Nostalgie troef, want de vierde Nachtwacht-film is in productie, met als titel Het Kristal van het Kwaad. [...]

16/06/2025

Antwerpse studenten verwelkomen vijfde campushond

De studenten van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen hebben er een wel heel bijzondere studiecoach [...]

13/06/2025

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84