Image
09/10/2010

Brouw zelf je eigen bier

Dat studenten best in staat zijn om hun eigen bier te brouwen, bleek afgelopen academiejaar op de succesvolle eerste editie van de Brouwland Biercompetitie. Ook dit jaar wordt deze wedstrijd voor enthousiaste hobbybrouwers georganiseerd. Wij geven jullie alvast een brouwles voor beginners.


Wat heb je nodig?
 
- Het materiaal
 
Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Een pseudoprofessionele installatie op gas of elektriciteit kan honderden euro's kosten. Maar eigenlijk heb je als beginner niet meer nodig dan een kant-en-klaar brouwstartpakket. Dat bevat volgende zaken (zie www.brouwland.be):
 
- een gistingsvat met waterslot en aftapkraan
- een grote kookpot
- een roerspaan
- een kroonkurkapparaat en kroonkurken
- een flessenborstel met reinigingsproduct
 
Zorg verder voor genoeg lege bierflesjes om je bier te bottelen.
 
- De ingrediënten
 
Bier wordt gemaakt van:
 
- water
- gerst
- hop
- gist
 
Nu hoef je niet eerst met de zeis gerst en hop gaan oogsten, want je kan in de handel blikken kopen met een stroopachtig concentraat waarin de eerste (en moeilijkste) stappen van het brouwen al zijn gebeurd.
 
Hoe ga je te werk?
 
1) Lees aandachtig de instructies op de gebruiksaanwijzing. Zorg dat alle materiaal perfect proper is, want elke contaminatie met vuil of bacteriën verstoort het brouwproces.
 
2) Verwarm je brouwpakket (je blik 'bierstroop') au bain Marie om de inhoud vloeibaar te maken.
 
3) Giet de warme stroop uit het brouwpakket in de brouwemmer en voeg er al roerend de vermelde hoeveelheid kokend water bij.
 
4) Voeg eventueel suiker toe.
 
5) Meng het geheel en laat afkoelen tot 23°C.
 
6) Los de bijgevoegde gist op in 200 ml lauwwarm water (30°C) in een gesteriliseerd glas. Voeg de gist na 15 minuten toe aan het brouwsel en roer goed.
 
7) Laat het mengsel 7 à 10 dagen vergisten op een kamertemperatuur van ongeveer 20 graden.
 
8) Bottel het jonge bier in flesjes of een bierdrukvat. Voeg een beetje suiker toe voor een vergisting op fles. Sluit ze af met de kroonkurkmachine.
 
9) Laat het bier rijpen in een frisse kelder. Na 6 à 8 weken kan het gedronken worden.
 
10) Nodig je vrienden uit voor een feestje met je eigen thuis gebrouwen bier!
 
 
Tien biervriendelijke brouwtips voor een optimaal resultaat
 
 
TIP 1: Gebruik nooit gewone detergenten om je brouwmateriaal schoon te maken, want dan kan je het schuim op je pint vergeten. Gebruik enkel het bij je starterskit geleverde product (bv. Chemipro Oxi).
 
TIP 2: Trek eerst de papieren wikkel van het blik.
 
TIP 3: Wanneer het blik leeg is, spoel het dan nog eens uit met heet leidingwater, en giet het spoelsel mee in de emmer.
 
TIP 4: Voeg nog wat extra suiker toe als je bier met een hoger alcoholgehalte wil.
 
TIP 5: Een beetje minder water dan voorgeschreven gebruiken, levert eveneens straffer bier op.
 
TIP 6: Fruitvliegjes zijn dol op vergistende vloeistoffen. Zorg dat ze niet bij of in het vat kunnen komen.
 
TIP 7: Let op dat de temperatuur niet hoger wordt dan 25°C. Dit zou het gistingsproces kunnen verpesten.
 
TIP 8: Pas op: als je te veel suiker gebruikt bij de botteling, zal het flesje ontploffen.
 
TIP 9: Een paar maanden extra geduld levert lekkerder bier op met een mooiere schuimkraag.
 
TIP 10: Schenk en proef je eigen bier altijd in een echt bierglas.
 
 
 
Brouwmateriaal voor beginners is te koop op www.brouwland.be
 
 

  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Student ingenieur? Dan kan je duizenden euro's winnen met je uitvinding!

Zoals elk jaar organiseert technologiebedrijf Dyson een internationale ontwerp- en ingenieurswedstrijd [...]

04/07/2025

Blijkbaar is het nog niet zo slecht gesteld met de mobiliteit in Brussel

Volgens de Urban Mobility Readiness Index van het internationale adviesbureau Oliver Wyman staat Brussel [...]

27/06/2025

Mis vanavond de finale van de Campus Cup niet

Welk studententeam wint de Campus Cup op Canvas? Vanavond wordt het spannend, want dan mag Otto-Jan Ham [...]

26/06/2025

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84