Image
09/10/2010

Gadgets, goodies & Gifts… It’s electrifying!

Zo’n twintig jaar geleden stonden de hoogspanningsmasten heel wat minder wijd verspreid en tien jaar geleden linkten we I nog gewoonweg met de Engelse vertaling voor ‘ik’. Ondertussen hebben we allemaal niet alleen een gigantisch computerbrein in de vorm van een gsm op zak, maar liefst ook een iPod, een iPhone en misschien zelfs een iPad. Hoe zit dat bij de studenten? Kunnen en willen zij geld geven voor de nieuwste technologische snufjes? Of raken ze die opladers toch snel kwijt en houden ze de stopcontacten liever vrij voor een broodrooster en ouderwetse radio’s? Wij vielen binnen in drie uiterst verschillende studentenwoningen en peilden naar het elektriciteitsgehalte van de stek. 

 

Peter (21 – Zingem – 3de jaar geneeskunde)
 
“De kwaliteit of de look? Graag een combinatie van beide.”
 
Non-stop in stopcontact?
"Mijn laptop, mijn bureaulamp, mijn nachtlampje, mijn koffiemachine, mijn microgolf en mijn koelkast natuurlijk ook, want daar zit mijn drank in. (lacht) Én mijn twee wekkers… Eentje op mijn bureau en eentje aan mijn bed. Die laatste staat een beetje voor, zodat ik zeker op tijd wakker word. Ik zit nu voor het tweede jaar op rij in het kot van mijn broer, die drie jaar ouder is, en hij heeft het meeste gerief laten staan. Handig! De koffiemachine is zowat het enige dat ik zelf heb gekocht, een Senseo. Niet dat ik echt verslaafd ben aan koffie hoor. Als er ’s morgens koffie is, zal ik wel een kopje drinken, maar ’t is vooral in de examens dat het toestel moet werken. Ik ben een nachtblokker, vandaar. (lacht)"
 
"Ik heb een gsm, een laptop met draadloos internet en een iPod, dus je kan wel stellen dat ik mee ben met de laatste nieuwe snufjes. Een handleiding heb ik maar zelden nodig. Meestal druk ik gewoon wat op die toetsen en dan lukt het vanzelf wel. Mijn ouders hadden bijvoorbeeld een dvd-speler gekocht waarmee je films kunt overzetten van een oude videocassette naar een dvd. Ze hadden mij gevraagd dat te installeren en dat heb ik dan ook gedaan, aan de hand van de knopjes."
 
Sentiment?
"Mijn eerste gsm heb ik nog altijd. Die werkt natuurlijk niet meer, maar hij ligt wel nog in mijn lade. Dat is zowat het enige, want meestal als iets kapot is, belandt het al snel in de vuilbak. Toch zeker qua multimedia."
 
Budget?
"Als ik iets koop, moet het wel een goed machien zijn. Aan een gsm kan ik bijvoorbeeld 140 tot 200 euro spenderen. Toen ik vorig jaar een fototoestel kocht, heb ik daar ook 250 euro aan gehangen. Ik koop dan ook nooit iets in een impulsieve bui. Integendeel, ik ga een maand internet en winkelstraten afschuimen voor ik zo’n aankoop doe. En ik kijk ook wel naar promoties. Dat moet hé, want het leven is duur voor een kotstudent. Om die reden heb ik ook ooit al eens een tweedehands televisie binnengehaald die we hadden gevonden via De Koopjeskrant. Dat is nu al zes jaar geleden, en het ding werkt nog altijd. Ondertussen vond ik het wel tijd voor een nieuw exemplaar en dus heb ik me een kleine flatscreen aangeschaft."
 
Look versus kwaliteit?
"Eigenlijk moet het voor mij allebei in orde zijn. Als ik echt moet kiezen, ga ik wel voor de kwaliteit. Supertoestellen die er echt lelijk uitzien, neem ik natuurlijk ook niet mee."
 
 
Wouter (23 – Gingelom – 3de jaar psychologie)
 
“Een iPod kopen? Met dat geld ga ik liever op café.”
 
Non-stop in stopcontact?
"Ik heb eigenlijk maar twee stopcontacten op mijn kot, dus er kan niet echt iets in het stopcontact blijven zitten. Het is afwisselen geblazen. Gelukkig heb ik veel toestellen die op batterijen werken… Mijn wekker bijvoorbeeld. Dat is nog zo’n oud ding die echt een vreselijke trrrrinnggg geeft, maar dat moet, anders geraak ik niet uit mijn bed. Ik heb het ding ook doelbewust op mijn bureau gezet en niet op mijn nachtkastje, zodat ik wel uit mijn bed moet om dat irriterende geluid af te zetten. Wat dan wel afwisselend in het stopcontact zit? Mijn elektrische tandenborstel, mijn gsm-oplader, mijn scheertoestel, mijn laptop, een bureaulampje en een spel tegen de muggen. Ik slaap altijd met mijn raam open en niets is hatelijker dan wakker worden van dat gezoem rond je oren."
 
Sentiment?
"Mijn moeder zegt altijd dat ik een echte verzamelaar ben. En dat mijn kot eruitziet als een rommelkamer in een van die huizen uit het televisieprogramma Clean House. Misschien heeft ze wel gelijk, want als ik vrienden uitnodig om hier te komen chillen, stellen ze onmiddellijk voor dat ik naar hen ga in plaats van omgekeerd. (lacht) Maar ja, ik bén een echte verzamelaar. Ik hou echt alles bij en al ziet het er hier misschien een onoverzichtelijk boeltje uit, ik weet toch perfect waar alles ligt. En aan elk item hangt een verhaal vast. (neemt een klein stoffig handdoekje) Dit heb ik bijvoorbeeld nog gebruikt om de zetel te kuisen in mijn eerste kot, nadat daar bier op was gemorst tijdens mijn eerste echte kotfeestje. Toch leuke herinneringen, nee? (lacht)"
 
Budget?
"Ik geef totaal niet veel geld aan multimedia of zo van die dingen. Geloof het of niet, ik heb nog een cassettespelertje liggen van vroeger, en dat werkt nog prima. Waarom zou ik dan een iPod halen? Met dat geld ga ik liever op café of op reis. Een laptop heb ik dan weer wel, maar ’t is al een oud beestje. Nog gekocht van mijn nonkel voor een appel en een ei, en ook mijn gsm is nog een modelletje van in de jaren negentig. (lacht) Dat is echt een stevige gsm! Die is, geloof ik, al tien keer van de trap gedonderd, maar functioneert nog prima."
 
"Ken je dat, zo van die rommelmarkten? Ik vind dat zalig! Daar kun je echt de coolste dingen kopen. Ik zou speciaal mijn wekker zetten om zo'n markt te kunnen meepikken. Ik heb heel veel dingen die tweedehands zijn. Die zetel komt van de kringloopwinkel, die kleerkast heb ik van een vriend, dat bed is nog van de vorige bewoner van dit kot en die tafel vond ik op straat, net voor de ophaling van het grof huisvuil. En ik probeer ook zelf wat dingen te maken. Het bureaumeubel heb ik bijvoorbeeld volledig zelf in elkaar geknutseld. Als ik er even over nadenk… (stilte) Ik denk dat ik hier niets als nieuw heb gekocht, behalve dan die elektrische tandenborstel. Stel je voor, een tweedehandse tandenborstel. Jakkes!"
 
Look versus kwaliteit?
"Kwaliteit, no question about it. Al die dingen die ik hier staan heb, zien er misschien niet uit, maar ze zitten toch al aan hun vijfde leven en dat kan je van veel hippe toestellen niet zeggen. Die zijn zo fragiel, en na een jaar beginnen ze al te mankeren. Aan de andere kant kan mijn kamer misschien wel eens een vrouwelijke touch gebruiken om de look wat te verfijnen. Zij kan dan die zetel met een leuke stof overtrekken en eventueel koop ik dan wel eens nieuwe stoelen voor bij die tafel. Als zij bijlegt natuurlijk. (lacht)"
 
 
Leen (20 – Kalken – 2de jaar lerarenopleiding)
 
“De capaciteit interesseert me niet, het moet er gewoon leuk uitzien.”
 
Non-stop in stopcontact?
"Ik heb mijn eigen keuken en badkamer aan mijn kot, dat is echt supergemakkelijk. In de keuken zit er altijd een microgolf in het stopcontact, en ook een waterkoker voor mijn soepjes van Royco. (lacht) Daarnaast zijn de computer en de printer ook altijd aangesloten, en een wekkerradio en mijn nachtlampje. In de badkamer gaat het eigenlijk alleen maar om de haardroger en de stijltang, en die moeten af en toe plaatsmaken voor andere dingen."
 
"Ik koop pas een nieuwe gsm om de vijf jaar ongeveer, als ik het oude ding beu ben. Meestal begint een gsm toch ook wel te haperen na zoveel jaar en wordt het sowieso tijd voor iets nieuws. De gsm die ik nu gebruik, is drie of vier jaar oud, dus dat begint alweer te tellen. Misschien moet ik al eens uitkijken naar een nieuwer model. Eigenlijk gebruik ik enkel de bel- en sms-functie, maar toch koop ik altijd eentje met de nieuwste snufjes à la touchscreen en fototoestel. Dingen die ik eigenlijk compleet niet nodig heb."
 
Sentiment?
"Van mijn oma heb ik jaren geleden een televisietoestel gekregen dat zij nog op haar zolder had bewaard. Zo eentje uit de jaren zestig dat nog op antenne werkt. Knaloranje en dus volledig retro. Dat heeft altijd op mijn kot gestaan, maar met de komst van digitale televisie kan ik het niet meer gebruiken. Jammer! ’t Is alleszins iets dat ik niet snel zal wegdoen. En wat ik ook wel heb, is een grote afhankelijkheid van mijn gsm. Niet dat ik eraan verslaafd ben hoor, maar als ik hem niet bij me heb, rommel ik wel elke tien minuten in mijn sacoche om te kijken of hij er toch niet ergens in verstopt zit. Idem met mijn iPod. Ik móet die echt meehebben als ik alleen op stap ben, anders word ik zot. (lacht)"
 
Budget?
"Wel… ik geef zelf eigenlijk geen geld uit aan al die dingen. Ik krijg dat allemaal van mijn ouders. Klinkt verwend hé? (lacht) Mijn moeder is iemand die heel hard gefixeerd is op die laatste nieuwtjes en zij wil mij die dingen dan ook telkens gunnen. Ze wacht ook niet op de koopjes, en tweedehands is nog minder haar ding. Mocht ik zelf die dingen moeten betalen, dan zou ik er alleszins niet al te veel geld voor willen betalen. Misschien zestig euro voor een gsm of zo? Ik geef toe, gadgets zou ik wel al eens impulsief kunnen meenemen uit de winkelrekken, zo heb ik trouwens ooit eens een lamp gekocht die ik sindsdien nog nooit heb gebruikt. Die zal waarschijnlijk ooit eens op zolder belanden of zo… Of op het kot van mijn kleinkinderen later. Tegen dan is het ding retro en weer volledig hip! (lacht) In elk geval: voor een grote aankoop zoals bij een nieuwe computer of televisie, zou ik absoluut eerst eens goed rondkijken voor een grondige prijsvergelijking."
 
Look versus kwaliteit?
"Hoeveel berichtjes een gsm kan opslaan en hoeveel verschillende beltonen hij kan afspelen, doet me eigenlijk niets. Hij moet er gewoon leuk uitzien. De capaciteit interesseert me eigenlijk totaal niet…"
 
(SVR)
 
 

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture