Image
27/03/2000

De Romereis revisited : Venice

De toekomst, beste vrienden, ligt voor het grijpen op het Internet. Zelfs al ligt de toekomst op dit moment in het verleden. Cryo Networks, een Franse softwareproducent, brengt Venice uit, het eerste pure online game. Voorwaar vreemd als je bedenkt dat de Fransen (en natuurlijk ook de Walen) zowat als enigen in heel Europa het woord "cyberspace" niet fatsoenlijk kunnen uitspreken.

Online gamen heeft voor de multimediadesk geen enkel geheim. We knalden lang voor er sprake was van Quake onze virtuele vrienden al af met onze laser blasters. Een potje gamen op het Internet is echter geen wijd verspreid fenomeen. Enkel een groepje hardcore gamers houdt er zich mee onledig. Softwarehuizen zien echter brood in de mogelijkheden van online gaming en proberen te mikken op een breder publiek. Cryo Networks doet als eerste een gooi met Venice, het eerste game dat je alleen maar op het Internet kan spelen.

Wanneer je Venice opstart, word je teruggekatapulteerd naar het Venetië van de zestiende eeuw. Wanneer je bekomen bent van je tijdreis, dringt het tot je door dat je lager bent gevallen dan Jean-Pierre Van Rossem. Met vijf lire en wat kruimels op zak moet je ervoor zorgen dat je ooit weer met een Ferrari zal kunnen rondtoeren. Hoe je dat doet? Door te onderhandelen, te sjoemelen en in te spelen op de wetten van vraag en aanbod. Wat economisch inzicht is dus een vereiste.

Zodra je genoeg geld hebt verdiend, kan je je wagen aan een paar raadsels. Los je de raadsels op, dan kan je kunstwerken kopen en hoger opklimmen op de sociale ladder. Als je het politiek slim speelt, maak je kans om de doge van de stad te worden.

Spijtig genoeg ben je niet de enige geldwolf die in Venice rondstruint. Samen met jou kunnen er met gemak 20.000 gamers tegelijkertijd op de server inloggen. Je zal er dus voor moeten zorgen dat je de leepste van de hoop bent. Let op, als je na een weekje opnieuw inlogt, kunnen de economische wetten compleet veranderd zijn. Bijblijven is dus de boodschap.

Om Venice te spelen heb je geen geavanceerde uitrusting nodig. Omdat het spel steunt op de nieuwe Scol-technologie, is een 56k-modem ruim voldoende om het spel over het Internet te laten draaien. Scol is blijkbaar een effectieve 3D-taal. Het decor en de personages worden netjes en gedetailleerd weergegeven. Hier valt weinig op aan te merken.

Of Venice leuk is? Daar ben je zelf voor verantwoordelijk. Hoe serieuzer je het onderhandelen neemt, des te interessanter wordt het spel. Het is wel leuk dat je tegen echte mensen speelt en niet tegen computergestuurde klonen. Het is natuurlijk wel geen voer voor de actiefreaks onder jullie.

Venice heeft wel een serieuze keerzijde. Het spel kost minder dan de reguliere games, maar de toegangscode die bij de CD-ROM hoort blijft maar zes maanden geldig. Daarna moet je opnieuw betalen om een update te krijgen. Bovendien betaal je je blauw aan Internetkosten. Dat is goed nieuws voor de duitenklievers van Belgacom, maar bij ons liet al deze zakkenklopperij een wrange nasmaak achter. Om de doge van Venetië te kunnen worden, moet je immers lang en regelmatig online zijn. Dan toch maar een abonnement bij Telenet of Chello overwegen?

(JV)

Systeemvereisten: Pentium 133 met 32MB RAM, SVGA kaart met 65k kleuren, 28,8k-modem


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84