Image
08/01/2001

Covert Ops Essentials

Op de multimediadesk van Guido zijn we vrij down to earth. Spelletjes worden grondig getest, maar na de test worden de schijfjes veilig opgeborgen. Games recenseren is en blijft een job. Voor één game maken we graag een uitzondering op de regel. Tom Clancy's Rainbow Six is zowat het enige spel dat zeer regelmatig in onze CD-lader verdwijnt. Onze vreugde was dan ook groot toen Red Storm Entertainment een nieuwe versie uitbracht. Groot dus, maar van korte duur.

In Rainbow Six (of Rogue Spear) word je ondergedompeld in de wereld van contraterrorisme. Rainbow Six is een geheime organisatie binnen de NAVO die overal ter wereld terreurgroepen moet uitschakelen. Als je The Hunt for the Red October of Clear and Present Danger hebt gezien, dan heb je een klein idee waar je je aan kan verwachten.

Goede tijden, slechte tijden

Covert Ops Essentials is de nieuwste episode in de Rainbow Six-saga. In tegenstelling tot de meeste andere mission packs, is COE een stand-alone product. Je hebt de vorige versies van Rainbow Six dus niet nodig. Dat is het goede nieuws. Maar er is ook slecht nieuws.

Covert Ops Essentials bestaat uit twee delen: missies en theorie. Laten we beginnen met het laatste. COE heeft een pak droge kost aan boord. Zo kan je alles te weten komen over internationale misdaad en contraterrorisme. Als je alles gelezen hebt over een bepaald onderwerp, kan je een examen afleggen en zo lintjes behalen. Misschien wel leuk, maar onderwerpen zoals onderhandelen bij gijzelingssituaties zijn echt niet bruikbaar tijdens de missies zelf.

Bovendien wordt de info op een onhandige manier voorgesteld. Alle tekst staat in het groen op een zwarte achtergrond. De rest van de interface is ontworpen met oog voor onhandigheid. Een misser dus.

Optisch bedrog

Het praktijkgedeelte dan. Covert Ops Essentials belooft je negen nieuwe missies. Dat is maar gedeeltelijk waar. In realiteit gaat het om drie echte missies en zes kleinere trainingsmaps. Niet echt om over naar huis te schrijven dus.

Hoewel, de missies die er zijn, mogen gezien worden.Vooral de eerste in de reeks is zelfs voor gevorderden een harde dobber. Je komt namelijk terecht in de Boliviaanse jungle waar alleen je vijanden camouflagevoordeel hebben. Soms lijkt het zelfs of je in een fluogeel pak met blauwe flitslichten rondloopt. Je zal dus heel wat lood te vreten krijgen.

Knallen met weinig hersens

Voor de rest is er niet veel nieuws onder de zon. Er zijn geen nieuwe wapens en ook de artificiële intelligentie is status quo gebleven. Dat is spijtig, want AI is een belangrijke factor in Rainbow Six.

Het gedrag van zowel terroristen als teamleden is van tijd tot tijd nogal onvoorspelbaar. Wanneer een deel van je team in een hinderlaag loopt, beantwoorden ze het vuur niet, maar rennen ze als gekken naar hun volgende planningspunt. Idem dito voor de slechterikken. Knal er een paar voor hun kop, dan verwacht je dat de rest het vuur opent. Maar vaak blijven ze gewoon een peukje roken. Voor verbetering vatbaar dus.

Al het vorige is vrij negatief, maar je hebt wel een aantal nieuwe maps die je in multiplayer mode kan gebruiken. Dat is wel interessant, maar de vraag is of dat wel zo'n grote meerwaarde biedt. Op het Internet kan je immers een karrenvracht aan maps en mods downloaden.

Covert Ops Essentials is een game dat voortborduurt op een beproefd concept maar bijna niets nieuws bijbrengt. Rainbow Six zelf blijft wel een steengoede gamereeks. Vooral de diehards zullen dus iets hebben aan COE. De anderen kunnen beter bij een lagere versie blijven.

(JV)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84