Image
28/05/2003

Muskabeatz

Madonna heeft een film gemaakt. Zo voelt het een beetje, voor we geluisterd hebben. Chad Muska is die andere Tony Hawk van het skateboarden. De ghetto-kid die zich via de meest waanzinnige trapleuningen en halsbrekend boarden naar een supersterstatus heeft gerold. En in een tijd dat het met de skateboardbusiness beter gaat dan ooit, kan je dan je ‘andere’ hobby ook verder uitwerken.


Muskabeatz is zeker geen eenling in de skater-artiestenwereld. De bekendste zal wel Tommy Guerrero zijn die op Mo’wax speelt, verder heb je Paulo Diaz, Mark Gonzales die internationaal als kunstenaar erkend is, Ed Templeton… Het skatewereldje krioelt van de creatievelingen. Chad kan je in elke skatevideo aan zijn Apple-laptop zien zitten knutselen, beatcreaten dat het geen naam heeft. We hebben het een beetje moeilijk omdat je ergens aan je water voelt dat dit ‘slechts’ een bijzaak is in zijn leven, al beweert hij zelf van niet.

De beats dan. Het zit gek, ofwel zijn dit kinderlijke beats, door een prutser in elkaar geflanst in een gebruiksvriendelijk muzieksoftwarepakketje. Of het zijn goeie beats, die heel basic en oldskool zijn. We mogen dan onze vragen hebben bij het instrumentale, de rappers die een woordje aan elke track lenen liegen er in ieder geval niet om. Raekwon, U-God, Ice-T, Guru, Biz Markie, Prodigy of Mobb Deep, Krs-One en Jeru The Damaja. Dit zijn echt wel niet je huis-, tuin- en keukenlyricists, dit zijn héél grote namen en levende legenden in hiphopland. En dan vragen we ons opnieuw af, doen ze dit als een ‘schnabbel’ - dan zal Muska toch een serieuze knip dollars op tafel hebben mogen ploffen - of doen ze het uit pure liefde voor die koddige ‘white boy’ skateknul die hen gevraagd heeft om op wat oldskool beatjes hun verbale gal te spuwen. En als laatste, Chad Muska eigent zich door de band zo’n huizenhoge ‘G’-factor toe dat die bij de ‘echte’ artiesten toch een tikkel hilarisch moet overkomen. Muskabeatz voelt soms ‘kiddie wanna play music’, aan maar tegelijk is er van die ‘oldschool pure beatz & rhymes’ ook wel een goed stuk aan. Interessant op zijn minst, een paradox op zijn meest. Als Muska later kan bevestigen dat hij ook meer en anders kan, zullen we dit als een leuke opstap beschouwen, naar meer indrukwekkende rappers zal hij alvast lastig zoeken hebben. Hop-fanatiekelingen die al eens op een plank staan vinden Muskabeatz trouwens enkel in skateshops of via het net. Schoenmaker blijf bij je skate, denken we een beetje, en toch is het bijlange niet zoals Madonna die probeert te acteren.

(LAD)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Meer buitenlandse studenten blijven in België om te werken

Buitenlandse studenten blijven na het afronden van hun studies vaker in België. Dat zegt Nicole de Moor, [...]

14/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen [...]

13/05/2024

Jongeren in Menen kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen

De stad Menen wil plaatsen waar jongeren zich onveilig voelen in kaart brengen. Hoe? Door QR-codes [...]

12/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84