Image
14/10/2002

The Mothman Prophecies: Rampenprofeet met vleugels

Regisseur Mark Pellington joeg ons een drietal jaar geleden al eens de stuipen op het lijf met Arlington Road, een beklemmende thriller over the evil next door. Eigenlijk probeert hij met The Mothman Prophecies net hetzelfde, al neemt het huis-, tuin- en keukenkwaad hier een wel erg vreemde vorm aan.

Twee jaar na de vreemde dood van zijn vrouw komt journalist John Klein in bizarre omstandigheden terecht in een gat in Virginia. Daar worden door lakale, hardwerkende inwoners eigenaardige sightings gerapporteerd van een groot, motachtig wezen. Telkens als dat verschijnt - en let op: 't ding neemt ook elektrostatische vormen aan en pleegt dan onverklaarbare telefoontjes - blijkt het de voorbode van een of andere ramp. Klein is geïntrigeerd en blijft ter plaatse om het fenomeen verder te onderzoeken.

The Mothman Prophecies is een verfilming van het boek van John A. Keel uit 1975, dat op zijn beurt gebaseerd is op ware gebeurtenissen in West-Virginia in de jaren '60. Gelukkig is die link met de realiteit er, want anders zou je al snel geneigd zijn om The Mothman Prophecies af te doen als weinig geïnspireerd en vergezocht. Maar het is natuurlijk wel intrigerend: wat bezielt plots tientallen gewone, brave mensen om naar het lokale politiebureau te lopen en daar te gaan beweren dat ze een vliegende reus hebben gezien? Stof genoeg voor wie van X-Files-achtige theorieën houdt, maar helaas weet Pellington er geen blijf mee. Hij trekt een visuele trukendoos open die niet zou misstaan in de nieuwe Marilyn Manson-clip, maar hier na een tijdje gaat storen en zelfs vervelen. En tot overmaat van ramp heeft Pellington gekozen voor Richard Gere als hoofdrolspeler. Gere hoort al evenmin thuis in een horrorprent als een mot in je soep.

(JC)


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

The Little Mermaid in de cinema vanaf 24 mei

De première van The Little Mermaid staat bijna om de hoek. Eén van de bekendste Disney verhalen, geregisseerd [...]

10/03/2023

Antwerpse studenten gaan zorgzaam van deur tot deur

Het project Zorgzame Straten en de studenten van het graduaat Maatschappelijk Werk van Thomas More werken [...]

10/03/2023

Eerste studentenleven-expo georganiseerd in Antwerpen

Laatstejaarsstudenten van het secundair hebben binnenkort een zware opdracht: op zoek naar een nieuwe [...]

09/03/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84