Image
12/06/2003

Alison 1: Het geheim van de gevallen engelen

Om een bezoek aan de Gentse Sint-Pietersabdij wat aantrekkelijker te maken, ging men graven in de archieven, op zoek naar een personage met wie de hedendaagse bezoeker zich zou kunnen identificeren. En kijk eens: in de late 18de eeuw bleek in de abdij ene Jean François Alison actief als beheerder van de Kleine Comptoir, zeg maar de boekhouding.


Alison alias pater Wandregiselius was een Kortrijkzaan van Schotse afkomst, en toen de Franse bezetters de schatten van de Sint-Pietersabdij in handen wilden krijgen, wierp hij zich op als 'de kampioen van het verzet'. Bingo dus, Alison zou de persoon worden die voortaan de 21ste-eeuwse abdijbezoeker virtueel rondleidt. En bovendien is Alison de hoofdfiguur in Het geheim van de gevallen engelen, de eerste strip die de Kunsthal Sint-Pietersabdij in eigen beheer uitgeeft. Nu is het altijd bang afwachten wat zo'n 'educatief' stripproject oplevert, maar in het geval van 'Alison' valt het best mee. De heldere aquarellen van tekenaar Mark Musschoot slagen er vrij goed in de sfeer van het Gent van 200 jaar geleden op te roepen, en ook het scenario van Doreen Gaublomme, die handig feit en fictie door elkaar weeft, heeft de stoffigheid ontweken die dit product had kunnen nekken. Een aardig kijkje in de Gentse geschiedenis dus, en als student is het meegenomen dat je al striplezend te weten komt wat zich allemaal heeft afgespeeld in de Sint-Pietersabdij, het gebouw dat velen alleen maar kennen van als ze er met een pak friet van bij Julien voorbij strompelen na een nachtje doorzakken in de Overpoort.

 

(HDP)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84