Image
25/02/2011

Beste Hobbykok van Vlaanderen: Johan Engelen

In 2004 eindigde Johan Engelen (49, Zoutleeuw) tweede in het Vitaya-programma Varken Zoekt Kok, maar in de tweede editie van De Beste Hobbykok van Vlaanderen scoorde hij nog net dat tikkeltje beter en kookte hij álle tegenkandidaten op een hoopje. Vandaag haalt hij zijn potten en pannen uit de kast voor GUIDO en terwijl de heerlijke dampen onze neusgaten binnenkronkelen, schotelen we hem nog enkele vraagjes voor.

 

GUIDO: Wanneer stond je voor het eerst achter het fornuis?

 
Johan: Dat was al in het vijfde of zesde leerjaar. Toen mijn ouders op een dag eens niet thuis waren, dook ik de kast in op zoek naar iets lekkers en vond zo een pakje Miracoli. Dat heb ik dan met behulp van die beknopte instructies op de verpakking klaargemaakt en het was best lekker. Veel kan je er natuurlijk ook niet mee misdoen. (lacht)
GUIDO: Kookte je zelf tijdens je studententijd?
Johan: Nee. Dat was niet nodig, want ik woonde dan nog thuis en concentreerde me volop op mijn studies. Ik ben eigenlijk pas meer beginnen te koken toen ik getrouwd ben. Op dat moment vorm je je eigen gezinnetje en worden de taken opnieuw verdeeld. De regeling die bij ons geldt is: de eerste die thuis is, begint eraan. Niet dat we daar altijd zoveel werk insteken hoor, want in de week eten we dagdagelijkse kost. Op zondag mag het dan weer wel iets speciaals zijn.
GUIDO: Wat is jouw lievelingsgerecht?
Johan: Momenteel hou ik van spaghetti alle vongole, met venusschelpjes, olijfolie, look, tomatenblokjes en Parmezaanse kaas. Maar dat verandert wel geregeld. Als het wildseizoen nadert, kijk ik bijvoorbeeld heel hard uit naar de eerste hertenkalffilet en in het voorjaar mag je me altijd asperges à la flamande serveren.
GUIDO: Claudia Allemeersch won het eerste seizoen en bracht nadien een kookboek en een televisieprogramma uit. Ben jij dat ook van plan?
Johan: Er komt zeker een kookboek en daarnaast zal ik ook enkele kookdemonstraties geven. Niet dat ik mijn job als logistiek manager daarvoor zal opgeven, het lijkt me gewoon leuk om te doen.
GUIDO: Word je veel herkend op straat?
Johan: Ja, steeds meer zelfs. (lacht) Sommige mensen staren, anderen stappen op me af, komen me feliciteren en doen een babbeltje. Gelukkig blijft het allemaal positief en heb ik nog geen vervelende opmerkingen gehoord.
GUIDO: Wat vond je eigenlijk van Peter Goossens en Sergio Herman?
Johan: Het zijn echt twee toffe mensen. Als de camera’s draaien, kruipen ze natuurlijk in een rol, maar wij hebben ze ook daarbuiten leren kennen. Zo zaten we bijvoorbeeld in Londen en in Lyon ’s avonds nog samen aan de toog.
GUIDO: Van al dat gebabbel begint mijn maag te knorren. Wat schaft de pot?
 
 
Duivelse scampi op de wijze van Engelen
 
Benodigdheden:
Gepelde scampi (darmkanaal verwijderd), fijngesnipperde ajuin, fijngesneden diepvriesgroenten, tomatenblokjes in blik, een blokje visbouillon, Boursin Cuisine met tomaat, sambal oelek (of Spaans pepertje), peper en zout, verse basilicum en eventueel een kruidenmengeling naar keuze (bv. Bruschetta van Oil & Vinegar)
 
Bereiding:
*Stoof de ajuin en de groentjes aan in wat boter en kruid met wat peper en zout
*Voeg de tomatenblokjes en het visbouillonblokje toe en laat dit enkele minuten sudderen (niet te lang als je de groentjes nog ‘al dente’ wil)
*Bak de scampi in een aparte pan en kruid naar smaak
*Voeg ondertussen de Boursin Cuisine en een beetje Sambal Oelek toe aan de saus
*Giet een bodempje van de saus op de borden, leg hierop de scampi en nog enkele blaadjes basilicum.
*Serveer met wat vers brood en/of spaghetti
 
Tiramisu met speculaas en advocaat
 
Benodigdheden (voor 6 personen):
12 speculaaskoekjes, 1 tas koffie, 250 g mascarpone, 1 dl advocaat (optioneel), 2 eieren, 2 eetlepels witte suiker, 1 zakje vanillesuiker, 50 g amandelschilfers, 2 eetlepels bruine suiker, een snuifje kaneel
 
Bereiding:
*Rooster de amandelschilfers kort in een pan met anti-aanbaklaag, roer er de bruine suiker en kaneel door tot ze mooi kleuren en glanzen en laat dit afkoelen
*Bedek de bodem van je glaasjes met wat verkruimelde speculaas en besprenkel dit met wat koffie
*Klop de eiwitten met een lepel suiker stijf op
*Klop de dooiers met een lepel suiker tot een lichter gekleurde en gebonden massa en klop er vervolgens de vanillesuiker, mascarpone en advocaat door
*Schep er de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig onder
*Verdeel het mengsel over de speculaas en zet minstens acht uur in de koelkast
*Verkruimel de gekarameliseerde amandelschilfers over de glaasjes net voor je ze opdient
 
Tip: Je kan deze tiramisu ook in één grote schotel bereiden en/of een ander soort koekjes gebruiken.
 
 
 
(SVR)
foto: vtm

  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

5x Brussel waar je mond van openvalt

1) Justitiepaleis Dit monumentale over-the-top paleis van Joseph Poelaert, alias de 'skieven [...]

14/04/2025

5 chille parken in Antwerpen

1) Stadspark Sinds de hangbrug is gerestaureerd en de vijver niet meer leegloopt, is het Stadspark [...]

24/03/2025

600 jaar KU Leuven vier je met... een kopje koffie

De KU Leuven bestaat 600 jaar, en dat wordt uitgebreid gevierd. Onan Coffee & Tea, al twintig jaar [...]

20/03/2025

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84