Image
02/07/2003

Hulk

Meer dan de helft van de Amerikaanse critici vindt Hulk een meesterwerk. Huh?! Hebben die dan een andere film gezien dan wij? Wij zagen een pompeus, veel te lang, in ergerlijke splitscreens gehakt onding, volgestouwd met misschien wel de belachelijkste special effects ever. Ach, misschien durven de Amerikanen een film van Ang Lee, tenslotte toch de regisseur van het bejubelde Crouching Tiger Hidden Dragon, niet meer afkraken. Wij zullen dan maar weer het vuile werk opknappen zeker?


Experiment met gammastralen loopt mis, jongeman wordt boos en verandert in reusachtig groen monster dat alles kort en klein slaat. Tot zover de verhaallijn waarmee we het 2 uur en 18 minuten lang moet doen. Of nee, sorry, we zijn de getroubleerde vader-zoonrelatie tussen David en Bruce Banner vergeten. Aan dat ene strohalmpje klampt regisseur Lee zich vast om zijn film een misplaatste sérieux te geven, en hij doet dat met een overgave die tot geeuwen noopt. Komaan zeg, eerst een soort hi-tech oedipuscomplex zitten te ontleden, en vervolgens Industrial Light + Magic carte blanche geven voor de meest cartooneske, zelfs videogames onwaardige effects uit de geschiedenis van de studio? ILM's Hulk is niet angstaanjagend, niet cool, maar wel ronduit belachelijk. En de manier waarop hij zich voortbeweegt, tjongejonge, je zult in een deuk liggen. En omdat dat digitale getover hopen poen kost, heeft Ang Lee als spaarzame Chinees zowat elk beeld dat uit de computers gerold is, ook daadwerkelijk gebruikt. Hij klieft het scherm in twee om tegelijk voor- en achterkant van de losgeslagen Hulk te tonen. Of in vier, of in acht… Sommigen vinden dit spitscreen-concept een revolutionaire manier om strips te verfilmen. Wij vinden dan weer dat splitscreens bij wet verboden hadden moeten worden na Greenaway's Prospero's Books. En de acteurs? Vergeet ze: de Australiër Eric Bana ziet eruit alsof hij een keiharde bolus door z'n sluitspier moet persen telkens als-ie in de Hulk verandert, en Nick Nolte mag z'n fin-de-carrière als verlopen dronkaard nu ook op het witte doek komen uitzweten. Hulk mad? Nee, Guido mad: zoveel onzin hadden we niet verdiend!

 

(JC)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Meer buitenlandse studenten blijven in België om te werken

Buitenlandse studenten blijven na het afronden van hun studies vaker in België. Dat zegt Nicole de Moor, [...]

14/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen [...]

13/05/2024

Jongeren in Menen kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen

De stad Menen wil plaatsen waar jongeren zich onveilig voelen in kaart brengen. Hoe? Door QR-codes [...]

12/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84