Image
16/07/2003

Galatasaray: Montana

Een bende fris ontregelde ‘weirdo’-muzikanten uit de West-Vlaanders. We hebben er nog al over de boxen gehad, en vaak genoeg moet hier muzikaal geen enkel schaamrood getoond worden. Bij Galatasaray is het weer prijs. Galatasaray is vurig, vol energie en heel verrassend.


Tien muzikanten, op regelmatige wijze aangevuld met nog meer instrumenten en vrienden. De kern van Galatasaray is de vijfkoppige blazerssectie. Klarinet, trombone, saxofoons, bastuba, trompet en trombone, een leger koper- en houtblazers barstensvol vuur en klankpassie. Wat Galatasaray veel meer maakt dan zomaar een bigband is de verdere invulling met een typische rockbezetting: drums, gitaren en synths en het passeren van muzikanten van Hitch, Hawai, Think of one, een rilroffelende marimba en een stevige schep eigenzinnigheid.

 

Wat de groep nog veel meer maakt dan zomaar een bigband is de muziek die ze spelen. Zet je schrap voor een wijd schakerende kring van rock, rom-zigeuner wildheid, heel filmische muziek. Bigband die een verzameling van tientallen muziekstijlen in elkaar knoopt, rockt, stampt, snuift, bruist, spettert, knalt en je heel gewillig meesleept. Als je bij het kalme ‘Some like it hot’ ook meedenkt aan Manu Chao die op zijn beste ‘Paris la nuit’ een walsje slaat met Amélie Poulain terwijl Kusturica zijn muzikanten meeleidt, snap je een beetje welke sfeer je bij Galata kan vinden. Het klinkt allemaal heel passioneel, vurig en meestal ook puur instrumentaal. Heel leuk zijn de tempowisselingen, in ‘Duck food’ heb je de schetterende blazers in een ruig gesprek met de gitaren van Hitch, heerlijk, die rock ingebed in het warme van de blazers. Ergens zijn we er zeker van dat Galata opeens nog een perfecte zanger of zangeres zal vinden, voorlopig serveren ze al sterk smakelijk. Heel etnisch en toch ook heel erg van hier. Bij ‘Firebird’ stel je je maar je eigen gefingeerde filmscène voor, zeker dat je fantasie er weg mee kan, de achtervolgingsgitaren afgewisseld met de mysterieus kalme tuba maken er een machtige track van. Een open, verfrissende en strak coole schijf!

 

(LAD)


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84