Image
23/07/2003

Dark Blue

Van één ding mag je zeker zijn bij een James Ellroy-verfilming: je krijgt een geweldig verhaal voorgeschoteld over misdaad, corruptie, slechte boeven en slechte flikken. Denk maar aan Jackie Brown, die ene Ellroy-verfilming die iederéén heeft gezien. Nu is Ron Shelton als regisseur stukken minder begaafd dan Quentin Tarantino, maar zijn Dark Blue is toch ook goed voor twee uur vette, kleverige en plakkerige actie in de gore onderbuik van Los Angeles.


Toegegeven, L.A. is sowieso een gistende smeerboel, maar door zijn verhaal te situeren in de aanloop naar de uitspraak in het Rodney King-proces en de daaropvolgende rellen, maakt Ellroy er helemaal hell on earth van. In een hoog tempo volg je de ondergang van Eldon Perry, een flik uit een geslacht van revolverhelden die zo z'n eigen methodes heeft om 'het vuil van de straat te ruimen'. Dirty Harry, maar dan nog dirtier, het is een rol die Kurt Russell met bewonderenswaardige inzet vastgrijpt. Gaandeweg worden alle stinkende potjes binnen de LAPD geopend, waaruit blijkt dat de politie in de Stad der Engelen, op een enkele integere uitzondering na (hier beheerst vormgegeven door Ving Rhames met een snorretje), bestaat uit een corrupte, bourbon zuipende clan met een ongezond 'familie-eergevoel' en de daaruit voortvloeiende hypocriete neiging om elkaars smeerlapperijen toe te dekken. Vrolijker zal je van Dark Blue niet worden, maar het is wel een gemene lap zweterige cinema. Een hardboiled politiefilm mét brains, daar mag je deze jongen trouwens altijd voor wakker maken.

 

(JC)


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Zit jij in de juiste studierichting?

 Absoluut
 Ik hoop het
 Ik vrees er een beetje voor
 Sowieso niet

Job in the picture

3 originele manieren om Amerika te ontdekken met het ESTA

Droom jij al langer van een bezoek aan de Verenigde Staten, maar brengen de bijhorende administratieve [...]

26/05/2021

Op vakantie met alpaca’s

Moet je er even tussenuit en hou je van dieren? In het Nederlandse Drenthe kan je op vakantie tussen [...]

24/05/2021

Een pak spieren in geen tijd

Wou je deze zomer indruk maken met je geweldige summer-body, maar is er toch iets mis gegaan tijdens [...]

23/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84