Image
11/03/2003

Anouk: Graduated fool : Vree madam

Anouk willen we ook eens op het podium zien. Tot nu toe is dat niet gelukt, maar we kunnen ons niet van de idee ontdoen dat het een dame is met een heel sterke aanwezigheid, een warme, stoere vrouwenkracht die op je afstuwt. De beste Nederlandse bluesrockzangeres, compleet accentloos trouwens, studeert haar derde plaat af en is meteen een 'graduated fool' die het hart en oren sneller doet slaan.

Anastacia denkt dat ze kan zingen, maar haar gekrijs klinkt als een verzopen kat die ze nog eens goed uitwringen. Zulke uithalen met de stem is iets wat ook een hitkanon als Shakira denkt te kunnen, maar meer dan een eendagsvlieg zien wij er niet in. Een betere vergelijking is vast Skunk Anansie, die een ongelooflijke kracht uitgloeit, haar rotsvaste stem die als een mes en dan weer als een warme mond je vel inworstelt.

Iemand die zo'n massief bronzen stem heeft en ze in bluesrock wentelt, heeft een dodelijk wapen, mensen smelten ervoor. Graduated fool is half om half snedig gerockt en vol van diepe nieuwe blues. 'Everything', de radiohit, staat er door dat gevoel van "Jij, ik zie je graag, nu! Hier!" Liefde die vol overgave en macht over je heengaat en in haar armen stilligt op briesende gitaren. "...the best is yet to come dear..." en je weet heel zeker dat het écht zo is, even koud krijgen. Dezelfde passie ligt ook zachter in 'Margarita chum', een drinkebroer om van te houden of hij nu in het toilet kotst of met haar de tango danst, liefde op zijn eenvoudigst. 'Hail' is een festivaltrack van Pinkpop naar Pukkelpop om even uit te rusten en samen met de wei in zachte rebellie en harmonie mee te wiegen. Janis Joplin zou het ook goed gevonden hebben.

Pracht van een plaat. Een stem, wat te zeggen en op de juiste manier, je zou zelfs zonder de muziek kunnen. Een vree madam, we houden er van.

(LAD)


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84