Image
06/08/2003

Solaris

In 1972 verfilmde de Russische regisseur Andrei Tarkovsky het Poolse sciencefictionboek Solyaris van Stanislav Lem. Niet echt een feit dat buiten cinefiele kringen veel stof zou doen opwaaien, ware het niet dat Kubrick toen net zijn visionaire meesterwerk 2001: A space odyssey had gemaakt, en Solyaris werd algemeen aangezien als het Russische antwoord daarop.
Dertig jaar later besloten producer James Cameron (Terminator, Titanic) en regisseur Steven Soderbergh (Ocean's Eleven, Erin Brockovich) een Amerikaanse remake te maken: Solaris. De meningen zijn verdeeld, maar wat ons betreft waren ze er beter met hun tengels afgebleven. Solaris is in hetzelfde bedje ziek als Soderberghs vorige film Full Frontal: hij hangt te veel de arty farty beeldenschieter uit en vergeet ondertussen zijn verhaal te vertellen. Solaris is minimalistisch en lost slechts druppelsgewijs zijn informatie, maar helaas maakt dat de film bij momenten ook ronduit vervelend. We gaan de plot niet verklappen, maar weet dat er bijzonder vreemde dingen gebeuren in een ruimtestation en dat George Clooney een psychiater is die daarheen wordt gestuurd om uit te vissen wat er aan de hand is. Tot hij zelf in de ban raakt van de bizarre 'intelligentie' die in het station rondwaart.

 

Kijk, wij zijn sf-fans en grote bewonderaars van zowel Cameron als Soderbergh. We waren dus dubbel ontgoocheld. Leve de Russen!

 

Dvd-extra's: audiocommentaar James Cameron en Steven Soderbergh, HBO featurette, featurette 'Solaris: Behind the Planet'

 

(JC)

 


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84